Emoțiile negative în nonspațiu și nontimp

Posted on November 24, 2012 by

share on facebook   

Am observat recent un fenomen, nu știu pe cât de demonstrat științific, dar cu siguranță verificat de realitatea zilnică.

Oamenii din jurul tău influențează puternic lumea ta interioară. Altfel spus, voluntar sau involuntar pot deregla echilibrul tău emoțional. În mediul academic, cel mai cunoscut caz este cel al examenelor, al testelor și al altor evaluări importante. Mă voi axa pe examene pentru că ele oferă un eșantion mai larg de studiu.

De regulă, studenții sunt stresați în perioada examinărilor. Se știe că nu e bine să fii stresat, dar să admitem că această stare este reglată de subconștientul uman (deși nu este tocmai așa: stresul poate fi ținut sub control, e nevoie doar de exercițiu și voință). Consecințele emoțiilor negative sunt arhicunoscute și totuși, oamenii continuă să se lase influențați de ele.  Dar cea mai mare greșeală nu este să acumulezi stres, ci să-l răspândești în jur. Acest fenomen este foarte des întâlnit în facultăți.

Atunci când se apropie un examen, pe holuri, în pauze, toată lumea e stresată:” Oare vor fi dificile subiectele? Oare ce-mi vine în foaia de examen? Voi ști oare? Dacă-l pic?”  Încă nu au început pregătirile, încă nu se cunoaște ce este de făcut, cum e materia de studiat, care sunt competențele necesare a fi dezvoltate la respectiva disciplină, însă o stare de tulburare deja începe să se instaleze.

Trece o zi, două de învățat: „Vai, nu știu nimic. Am învățat, dar nu-mi mai amintesc nimic, ce mă fac?” sau „Vai, am auzit că la seria X li s-au dat Y subiecte, foarte complicate” sau „Am aflat de la cei mai mari că au fost note foarte slabe anul trecut.”

Apoi, cu 10 minute înainte de a se intra în sala de examen: „ Atât am învățat, daca iau o notă proastă?…”

Aceste frământări interioare, dar care sunt exteriorizate, duc la o stare generală de frică, incertitudine și uneori panică. Emoțiile negative se transmit foarte repede și sunt extrem de contagioase. Colegul care se plânge de milă nu face decât să-ți impună și ție acea stare de neliniște. Ar fi acceptabil dacă aceste sentimente  ar fi cel puțin transportabile, adică  eu să îți comunic neplăcerile mele și mă eliberez de ele, dar nu se întâmplă așa. Îi contaminezi pe cei din jurul tău,  îi faci să se simtă prost, iar tu te stresezi și mai mult, tensiunea din mintea ta crescând tot mai mult. Nu ți-e frică de o explozie masivă a creierului tău?

Apoi oamenii pe care i-ai stresat continuă să îi streseze pe alții și tot așa până în aer există mai mult stres decât oxigen. Cu regret, acest comportament  nici nu te ajută să te pregătești mai cu spor, nici să fii mai productiv, nici să susții evaluarea mai bine. Nu merită, deci, să-ți insufli neîncredere.

Modul în care ne gestionăm emoțiile devine un obicei pe durata întregii vieți.  Există generatori de energie negativă și există receptori. Haideți să încercăm două lucruri:

  • Haideți să nu mai fim generatori sau furnizori de stres.
  • Am evita momentele tensionate și dacă nu am mai recepționa emoții negative.  Nimeni nu poate decide ce vrei să simți tu, decât tu însuți.

Astfel, stresul va ajunge într-un spațiu vid, iar spațiul vid nu transmite impulsuri sau semnale, pentru că nu conține materie și este, prin urmare, în afara percepției noastre.

Gândește pozitiv! Iar dacă nu ești genul optimistului, pentru început, gândește cel puțin neutru, dacă pozitiv e peste puterile tale.  Neutralitatea te va ajuta să-ți regăsești echilibrul, să fii mai productiv, să ai mai multă încredere în tine și să te bucuri de mai mult succes.

Comments are closed.