JOB DESCRIPTION cu Emanuel Iuhas

Posted on November 6, 2012 by

share on facebook   

Emanuel este un tip care se distinge dintr-o mie: are o apetenţă către modă şi în prezent, are o meserie de care nu auzi la tot pasul, şi anume decorator de vitrine. V-am făcut curioşi, nu? Haideţi să descoperim puţin fragmente din viaţa acestui tânăr talentat şi ce presupune mai exact jobul pe care îl practică.

GF:  Hello! Cititorii Go Free vor să cunoască oameni faini. Descrie-te în câteva cuvinte: din punct de vedere personal şi apoi profesional.

E.I.: Bună. Sunt un tânăr absolvent de PR, lucrez în retail ca decorator de vitrine şi mai sunt şi owner al unui blog.

Sunt ambiţios, perseverent şi veşnic îndrăgostit de modă…

GF:  La ora actuală, practici o meserie faină şi creativă de care puţini au auzit. Am dori să ne spui ce implică acest job şi care sunt responsabilităţile sale.

E.I.: Într-adevăr e o meserie despre care puţini au auzit, extrem de frumosă şi plină de satisfacţii. Principala mea sarcină o reprezintă realizarea vitrinelor. Urmez o schiţă (şablon) dar cel mai important aspect este aportul meu la aceasta. Încerc întotdeauna să inovez (în limita purtabilului) şi să realizez outfit-uri în tendinţe. Spre exemplu în ultima vitrină pe care am stilizat-o un manechin are pe post de colier, o curea împletită. Şi a avut priză la public…

GF:  Numeşte un lucru care te face să iubeşti acest job în fiecare zi.

E.I.: Simplul fapt că într-un fel sau altul sunt un „trend-setter”… Ştiu că sună pompos, dar atunci când o ţinută este cumpărată în totalitate mă simt aşa… un micuţ geniu.

GF:  De unde ai auzit prima oară de această meserie?

E.I.: Ştiam că există acest job cu mult timp înainte să-l profesez însă nu m-am gândit niciodată la el ca la o variantă profesională. Prima dată am auzit de job-ul de Visual Merchandiser (care presupune mai multe lucruri) în cadrul unei companii de haine la care mă angajasem.

GF:  Cum ţi-ai dat seama până la urmă că asta ţi se potriveşte ţie?

E.I.: Am trecut prin mai multe job-uri din  domeniul vânzărilor până să ajung decorator de vitrine. Am fost consilier de vânzări, casier, gestionar ca mai apoi un fost superior să-mi deschidă ochii cu propunerea de a realiza o vitrină. (Erau doar 2 manechini, dar totuşi îl privesc ca un bun început). Mai apoi am început să google-esc şi am dat peste Simon Doonan, un GURU în arta decorării de vitrine. I-am văzut, studiat şi analizat toate vitrinele pe care Internet-ul mi le-a pus la dispoziţie, i-am urmărit serialul de televiziune inspirit din viaţa/cariera sa şi visez ca într-o zi să ajung să-l cunosc personal.

GF:  Am dori să ne spui dacă în realizarea unei vitrine, putem găsi ceva din stilul tău personal.

E.I.: Întotdeauna încerc să stilizez vitrina în prisma cunoştinţelor, experienţelor şi trăirilor mele. Încă nu am avut oportunitatea de a crea de la A la Z o vitrină (mă refer aici la faptul că nu am avut şansa de a o crea, proiecta şi executa), însă sper ca şi prin munca de “stilizare şi executare” să fie vizibilă amprenta mea. Eu vreau să cred că aşa este. Un bun exemplu aici ar fi o vitrină de femei din Toamna 2011  în care am încercat să transpun stilul personal al 3 blogger-iţe de la noi. (Vezi vitrina 2 )

GF:  Ştiu că ai un blog pe care scrii de ceva vreme. Spune-ne în ce constă originalitatea ta faţă de alţii din acest domeniu?

E.I.: Scriu pe blog din decembrie 2010, când la îndemnul logodnicei mele am început să scriu despre ceea ce îmi place mie cel mai mult: moda şi “ramurile” ei. “Modă şi ceva mai mult by Emanuel Iuhas” vorbeşte despre vitrine (rubrica Fashion Windows în care prezint cele mai recente vitrine pe care le-am fotografiat şi încerc să  povestesc despre ele), tendinţele modei (fac scurte recenzii ale celor mai importante colecţii menţionând piese-cheie, culori, inspiraţie etc.), cărţi de modă, evenimente etc.

Cred că mă deosebesc de alte blog-uri prin simplul fapt că împărtăşesc din cunoştinţele mele umile cu scopul “educării” publicului care mă urmăreşte, a creării unui minim de cunoştinţe pe care aceştia ar trebui să le aibă despre modă.

GF:  Cu ce crezi că se deosebesc blogurile de modă de la noi faţă de cele din afară?

E.I.: E greu de spus. Sincer, la numărul mare de bloguri de modă (de calitate) pe care România le are, e greu să faci o paralelă. Ce să mai vorbim de limba de scriere care e cu precădere engleza în defavoarea limbii materne. Cred că singura diferenţă ţine de localizarea pe hartă.

GF:  Ce sfaturi ai putea să oferi din experienţa ta personală unui student dezorientat, confuz în ceea ce priveşte viitorul său profesional, neştiind pe ce drum să o ia?

E.I.: Să creadă în visele lui, să profite de orice şansă şi să fie perseverent!


Dacă v-am făcut curioşi, puteţi să urmăriţi blogul lui Emanuel Iuhas aici: http://modasicevamaimult.blogspot.com/

Acest interviu a fost publicat în Revista Go Free no.8 .

Comments are closed.