Interviu – Pe drumul succesului alături de Grimus

Posted on November 5, 2012 by

share on facebook   

Sunt clipe când emoția îți umple sufletul, când frumusețea îți invadează inima, când toate gândurile sunt îndreptate către ceva sau cineva anume. Sunt clipele când melodiile celor de la Grimus te adâncesc într-o altă lume, unde totul este posibil. Sunt acordurile și versurile pasionale care îți pot schimba lumea.

Baieții de la Grimus spun despre ei că sunt foarte diferiți. „Bogdan nu seamănă cu Vali, cu Tamas, cu Cristi, cu Titus, cu Lehel. Vali nu seamănă cu Tamas, cu Cristi, cu Titus, cu Lehel, cu Bogdan. Cristi nu seamănă cu Lehel, cu Bogdan, cu Tamas, cu Vali, cu Titus. Lehel nu seamănă cu Bogdan, cu Tamas, cu Vali, cu Titus, cu Cristi. Tamas nu seamănă cu Titus, cu Bogdan, cu Vali, cu Lehel, cu Cristi. Titus nu seamănă cu Cristi, cu Bogdan, cu Vali, cu Tamas, cu Lehel.”

Primul lor album, „Panikon”, lansat în anul 2008, a semănat la perfecție cu fiecare dintre ei, în ciuda tuturor diferențelor. A fost prima dovadă că fiecare a investit bucăți de suflet, atât de potrivite între ele. Albumul este o parte din ei, când „totul se întâmplă pe drumuri”.
Au continuat cu clipe și sute de gânduri dăruite în toate concertele, când au încântat fiecare suflare prezentă. Apariția lor în orașele din țară și din străinătate, cât și stilul unic pe care il adoptă atunci când sunt pe scenă, construiesc un adevărat spectacol, emoția fiind sentimentul pe care îl știu să îl transmită atât de bine.

În octombrie 2011, băieții fac un alt mare pas, lansând cel de-al doilea album, numit „Egretta”. Materialul discografic, ce conține 12 piese, se bucură de un extraordinar succes. Este o completare atât de perfectă al primului, încât totul se concretizează într-o filă de poveste.

Titus Vădan, basistul trupei Grimus, a fost de acord să ofere revistei noastre puțin timp și să răspundă la câteva întrebări, în numele lui și al întregii trupe.
Go Free: Să începem cu începutul, cu formarea trupei și cu drumul parcurs de la inițiere și până acum. Cum au fost cei șapte ani pentru Grimus?
Grimus: Ca și cei șapte ani de acasă, Grimus a crescut și s-a format ca un copil care începe să facă primii pași in viata. La început mai greu, timid și retras, apoi tot mai încrezător și plin de vise! Grimus a trecut prin 2 albume în toată această perioada, iar asta ne-a format într-un anume fel. După care au apărut visele și așteptările, toate concentrate spre un viitor promițător.

Go Free: Cât de mult s-a schimbat trupa de la început? Și cât de mult v-ați schimbat fiecare în parte?
Grimus: E absolut normal să ai o evoluție (sau o involuție), în special după atât de mult timp petrecut într-un colectiv. De pe plan personal până pe plan profesional, în 7 ani de zile, orice om se schimbă, se adaptează și devine mai bun sau mai rău. Grimus s-a maturizat împreună și asta se vede și la fiecare din noi personal.

Go Free: Câte resurse ați consumat și la câte ați renunțat pentru ca trupa să ajungă unde este acum?
Grimus: Simplu, toate! Fără 100% nu există nimic și asta e greu de înțeles pentru multa lume. Nu poți să faci carieră, să te îmbogățești și apoi să agăți un fotomodel în Milano fără multă multă muncă.

Go Free: Aveți regrete referitoare la toată activitatea trupei? Sunt schimbări pe care le-ați face dacă v-ați întoarce în trecut?
Grimus: Personal, nu aș schimba nimic, sub nicio formă, 7 ani în care Grimus a fost tot ce îmi puteam dori de la o formație, de la o gașcă de prieteni, de la colegii de servici.

Go Free: Care din locurile unde ați concertat este preferatul vostru? Există vreun concert care v-a rămas în suflet ca unul special?
Grimus: E destul de greu să vorbesc eu în numele trupei despre locul nostru preferat sau de suflet, iar pentru mine e mereu ultimul concert. Ma atașez de fiecare public, fie ca e vorba de 10 persoane, fie că sunt 1000. Îmi rămân în minte într-un mod special, pană la urmatorul concert și tot așa.

Go Free: Vă amintiți vreo întamplare ciudată sau amuzantă petrecută pe durata unui concert?
Grimus: Despre amintiri putem vorbi pentru todeauna; în 7 ani am adunat povești pentru două vieți de om. E foarte greu să alegi una în special din grămadă și pentru fiecare dintre noi e alta catalogată drept preferată. Le-am trăit pe toate: de la trânte pe scenă, la căzut de pe scaun, sau alte evenimente în cadrul concertului propriu-zis, dar și evenimente în turnee, prin hoteluri sau prin autocar.

Go Free: Care considerați că sunt mesajele care prind cel mai bine la public?
Grimus: De regulă, mesajele sincere sunt cele care prind, indiferent de eticheta în care sunt îmbrăcate! Chiar dacă vorbești despre lucruri mai puțin importante pentru anumite persoane, poți să stârnești atentia cu un mesaj sincer. Important e ca tu să crezi în ce spui si atunci vei fi ascultat.

Go Free: Ce formație este preferata Grimus și care ar putea fi considerată un fel de ghid/mentor?
Grimus: Pentru fiecare dintre noi, inspirația a venit din alte parți și e foarte greu să pui degetul pe o singură trupă influentă. În schimb, pot vorbi în numele meu și să enumăr câteva din formațiile care m-au educat de-a lungul timpului. Placebo, Muse și Radiohead sunt cateva nume care m-au influențat personal. La aceste nume, care într-o oarecare măsură se aseamănă stilului Grimus, se adaugă și trupe precum Metallica sau Guns’n’Roses, cu care am crescut și care, mai mult sau mai putin, și-au pus amprenta pe mine și pe stilul meu.

Go Free: Recent, ați susținut o serie de concerte cu cei de la The Mono Jacks. Cum a fost colaborarea cu ei? Ne mai putem aștepta la astfel de concerte?
Grimus: Colaborarea TMJ – Grimus a fost una pe care o așteptam de mult, dar care ne-a depășit orice așteptare… Chiar dacă era firesc ca la un moment dat aceste trupe de alternativ pur să se întâlnească, nici prin cap nu ne-a trecut că vom cânta cu casa închisă de două ori din trei evenimente, iar acest lucru spune multe despre cum s-au desfașurat concertele. Va mai urma o serie de două, poate chiar trei concerte cu The Mono Jacks în viitorul apropiat, datele urmând să fie publicate pe site-urile noastre. Cât despre viitoarele colaborari de acest gen, pot spune doar că trupa Grimus rămâne deschisă total la astfel de provocari.

Go Free: Ați avut o vară extraordinar de plină și solicitantă, fiind prezenți pe cele mai mari scene ale României și Europei. Cum vă simțiți acum, după atâtea experiențe importante?
Grimus: De fiecare dată când cineva mă întreabă asta, stau un moment, mă uit în gol. Îmi aduc aminte cum Brian Molko stătea în spatele meu, urmărind prestația Grimus în deschiderea concertului Placebo de la București. Pentru mine, acel moment definește întreaga carieră de până acum și îmi arată că există un viitor strălucit pentru Grimus, chiar mai aproape decât credeam.
Festivalurile din vara asta ne-au adus mai aproape de fanii din estul Europei. Am descoperit că avem fani de care nici nu știam că există, cum sunt cei din Cehia.
S-au întâmplat atât de multe într-un timp atât de scurt, încât parcă toate formează un singur eveniment mai mare. Am cântat cu Roxette la Cluj și am fugit direct la cehi pentru Rock for People. De la cehi ne-am mișcat repede la Best Fest, unde am avut o primire românească de toată frumusețea, apoi cu bagajul parcă încă făcut ne-am prezentat încântați la Exit Festival. După o perioadă nu prea lungă, am cântat în deschiderea formației Placebo, apoi am dat fuguța la Sziget Festival în Ungaria. Am încheiat vara într-un mod perfect, deoarece am fost aleși să fim prima formație românească care să cânte pe Național Arena din București, și nu oricum; am cântat în deschiderea celui mai mare concert din România din 2012: Red Hot Chilli Peppers.
Și în tot acest timp, Grimus cânta la multe alte festivaluri, cât și prin diferite cluburi din
țară. A fost exact așa cum ar trebui să fie activitatea noastră, ba chiar pe alocuri, ne-a întrecut orice așteptări. Tot ce s-a întâmplat vara aceasta ne-a confirmat că trupa Grimus își urmează drumul, că există o evoluție constantă și că încet, dar sigur, ne facem loc în această industrie.
Suntem încreazători, poate mai mult ca oricând; iar asta, mergând spre înregistrările noului album, nu poate decât să ne ajute.

Go Free: Cu două albume în spate și cu cei 7 ani împliniți recent, sunteți o trupă longevivă și cu mari realizări. Spre ce vă îndreptați mai departe? Unde vor fi următoarele concerte și unde vor putea fanii trupei Grimus să-și susțină favoriții?
Grimus: Cu siguranță putem spune că vor fi concerte, și vor fi și albume; cât despre datele exacte, la fel ca la orice formație autohtonă, informațiile se găsesc pe site din timp util, astfel încât niciun fan al nostru să nu rateze vreun concert sau eveniment legat de trupă. Dintre lucrurile deja stabilite, se numară începutul înregistrarilor celui de-al treilea album Grimus, acompaniat de cateva concerte prin Cluj. cât și în București. Dacă toate lucrurile merg cum ne așteptăm, primăvara lui 2013 va aduce noul material discografic Grimus, iar vara un turneu de promovare.
Am fost și suntem martori la evoluția trupei, martori la fiecare moment important din viața formației. Trupa Grimus(atât de dragă mie) este și va rămâne o parte din legendă, va continua să încânte de fiecare dată, va continua să schimbe vieți și să pecetluiască drumuri. În numele tuturor fanilor, vrăjiți de întreaga muncă a baieților, vreau să le urez la cât mai multe lucruri bune în continuare, la cât mai mulți ani în care să ne bucure și să le mulțumesc pentru tot ceea ce oferă, un produs final de neprețuit. Să fie o toamnă frumoasă, pe acorduri fine și de calitate!

Acest interviu a fost publicat în Revista Go Free no.8 .

Comments are closed.