FânFest Roşia Montană a intrat în linie dreaptă

Posted on August 15, 2012 by

share on facebook   

FânFest Roșia Montană a intrat în linie dreaptă! Se finalizează pregătirile, se pun la punct ultimele detalii și se așteaptă invitații. Între 15 și 19 august se desfășoară cea de-a șaptea ediție a festivalului fânului, cea mai amplă sărbătoare a patrimoniului cultural de la Roșia Montană.

În premieră, FânFest reunește cinci zile de activități într-un program extins, organizat în totalitate pe bază de voluntariat în sprijinul campaniei Salvaţi Roşia Montană. Printre noutățile din acest an se numără și Forumul de Activism Roșia Montană, spațiu de întrunire și interacțiune al principalelor mișcări sociale și de mediu din România. Cu peste 30 de plenare și ateliere propuse, forumul se deschide publicului miercuri dimineața și se încheie duminică la prânz cu Piața Solidarității – Marea Adunare de la Roșia Montană.
„A lupta pentru o cauză înseamnă de multe ori să te întâlneşti cu experienţe şi provocări care te inspiră. Împreună cu activişti experimentaţi din țară și străinătate, vom explora modalităţile în care putem să acţionăm ca o forţă comună şi să ripostăm la presiunea tot mai agresivă a corporațiilor. Goana după resurse sau proiecte mari de infrastructură care distrug comunităţi întregi sunt doar câteva dintre temele discutate”, a declarat Raluca Dan, organizator al Forumului.

Alături de conferințe pe tema protejării patrimoniului din Roșia Montană susținute de Asociația ARA – Arhitectură. Restaurare. Arheologie și Șerban Sturza, programul FânFest include expoziții precum Patrimoniul Roşia Montană în Imagini, Documente de arhitectură și Muzeul Rezistenței Roșia Montană. Secțiunea de literatură din acest an este una bogată și îi are ca invitați pe Mugur Grosu cu Video-poeme, pe Livia Ștefan ce își lansează volumul de poezie Revolver, pe Mitoș Micleușanu de la Planeta Moldova și pe Mihai Vakulovski, Sandu Vakulovski, Mona Stănilă și Flavius Ardelean de la Cenaclul Tiuk!.

„Pentru momentele în care vrei să-ți experimentezi latura de cititor montan, să îți tragi sufletul după ascensiunea la Redută, să folosești isteț cele 30 de minute până la concertul preferat sau pur și simplu să compensezi absențele studențești de la Sala de Lectură, există acum o soluție. Sala de Lectură din cortul Lounge, iți oferă o selecție rafinată de reviste cu iz cultural contemporan”, a completat Andreea Duminicioiu, organizator FânFest.

Programul de peste zi al festivalului cuprinde și filme documentare despre comunități din lumea întreagă ce luptă împotriva proiectelor miniere și a exploatării gazelor de șist, despre povestea nedreaptă a lui Crulic și a ‘preafericiților’ din groapa de gunoi de lângă Pata-Rât. Și copiilor le este dedicată în acest an o secțiune amplă cu activități pentru a descoperi Roşia Montană cu suflet deschis şi optimist, prin joc.

Muzica se lasă la înserat peste sat, iar concertele FânFest 2012 îi aduc pe scenă pe următorii artiști: Mushroom Story / Luna Amară / Rehab Nation / Mojo Barrel Band / Luiza Zan & Snaps / Blazzaj / Kumm / Norzeatic şi Martorii: Avant’n’Gard, Iordache, Tavi Scurtu, Uţu Pascu / Blanoz / The Old Sound Got Changed (Suedia, a.k.a. The Outernational Space Gipsy Consortium) / Robin & The Backstabbers / IPR / Subcarpaţi / Aria Urbană / Silent Strike / DJ K-lu / Cuscrii (Electroclown& Danaga) / Limun / Padre (Electronic Hunt) / Mad Liquid (Electronic Hunt) / Atomic Midget / DJ
WAREN back 2 back DJ XTZ / Zabriskie / Manki’n’Stieb / Kaido Kirikmäe / Ambient Electronica /
Estonia.

Te așteptăm la FânFest 2012 și împreună:
Ţinem munţii în loc. Roşia Montană rezistă prin cultură.

***
Pentru informații suplimentare, nu ezitați să ne contactați: Tudor Brădățan, Mobil: 0745 370524
tudor@rosiamontana.ro

Mulţumim partenerilor noştri: Administraţia Fondului Cultural Naţional, Fundaţia Friedrich Ebert Stiftung,
Cotidianul, Voxpublica, Kamikaze , Formula AS, Zile şi Nopţi, Şapte Seri, TVR Cluj, Radio Republika Verde,
Radio Cluj, GiZiRadio.net, TOTB, VICE, Metalhead, Bestmusic, Cluj.info, Modernism.ro, Veiozaarte, Tillate,
UZR.ro, slicker.ro, Port.ro, CriticAtac, Greendex, Ecomagazin, Dor De Ducă, Banana Society, feeder.ro,
Decât o Revistă, B365.ro, Arte și Meserii.

Comments are closed.