Comunitatea UBB: simţul măsurii şi angajarea în societate

Posted on June 25, 2012 by

share on facebook   

Au trecut deja câteva luni bune de la alegerile din Universitatea Babeş-Bolyai. Norii grei de dezbateri, intervenţiile critice şi discuţiile consistente pe teme de educaţie şi reprezentare, proceduri şi atitudini în guvernare etc. s-au potolit mai mult decât poate mi-aş fi dorit vreodată. În cele mai multe zile deschid laptopul pentru a căuta efervescenţa opiniilor clar exprimate în campania electorală din UBB. Grupurile de discuţii sau platformele care până de curând bubuiau de informaţii au devenit azi o amintire tristă a unei perioade în care exprimarea liberă părea să fi pus stăpânire pe o comunitate care ani la rând mi s-a părut oricum în afară de vocală şi critică la adresa Universităţii. Altfel spus, ani la rând, singurele informaţii care au ajuns la urechile mele de student sau în inboxul mailului au fost comunicatele de presă şi exprimările (politice mai ales) ale fostului rector. Mi se pare, de ceva vreme încoace, că pierdem (din nou) comunicarea…

N-am pretenţia să fiu aprobată în ceea ce spun, nici nu-mi doresc ca toţi membrii comunităţii universitare să îmi susţină opiniile sau iniţiativele atunci când acestea iau o formă sau alta, public. N-am de gând să scriu manifeste pentru continuitatea “democratizării” Universităţii. După cum nu mi-am dorit niciodată, şi nici nu am considerat necesar sau sănătos să existe “o singură voce studenţească” ascultată şi legal recunoscută de către Universitate. Vreau în schimb, şi cred că este necesar, să prezentăm în continuare situaţiile care apar la nivelul UBB în mod corect, astfel încât să lăsăm tuturor şansa de a-şi analiza propria conştiinţă şi de a încuraja un proces de dezbatere în care pot şi trebuie să intre opinii diferite.

Există o identitate colectivă în prezent vis-à-vis de viitorul Universităţii? Cred să răspunsul îl avem deja cu toţii şi nu este unul are să ne motiveze… Şi totuşi, acum câteva luni am reuşit să declanşăm unii în alţii acel sentiment de solidaritate rezultat probabil din contactul valorilor noastre. Interacţiunea dintre noi, dialogul şi confruntarea cu propria persoană ne-a făcut vizibili. Văd aici confruntarea nu ca o ceartă sau conflict, ci mai ales ca o iniţiativă de a prezenta a ceea ce este important şi de a reacţiona. Ce se va întâmpla acum cu acest gol de vizibilitate? Cine va umple acest vid şi ce caracteristici va primi?

Mi-e frică să scriu următoarele fraze. Dacă până aici nu v-am pierdut interesul, discuţia care urmează trebuie să vă anunţ că se îndreaptă către aspecte ce pot părea la prima vedere a fi doar de interes studenţesc. Nu este însă aşa…

Vizibilitatea şi angajarea în societate prin asumarea poziţiilor ferme şi prezentarea ideilor o asociez mereu oamenilor curajoşi, iar curajul nu este altceva decât o atitudine în faţa grupului. Aceste credinţe şi definiţii m-au făcut, în studenţie, să empatizez cu anumite grupuri sau structuri de reprezentare din UBB care, indiferent de “context” au rămas pe “scenă”.  În aceeaşi măsură, port încă în mine dezamăgirea faţă de atitudinea şi comportamentul reprezentanţilor studenţilor din Senat, de a căror vizibilitate şi angajare în societatea studenţească ne putem plânge şi astăzi.

N-am să mă plâng însă acum. Am să subliniez în schimb acţiunile care, începând de luna viitoare, ar putea să se răsfrângă asupra înregii comunităţi studenţeşti. Subliniez “ar putea” – pentru că decizia vă aparţine în totalitate.

Bazele democraţiei studenţeşti vor fi puse prin adoptarea unui nou Statut al Studentului din UBB, un document care reglementează toate acţiunile ce fac referire la studenţi, de la drepturile şi obligatiile acestora, la proceduri şi mecanisme de reprezentare, de la cine ia decizii în numele studenţilor la modul în care acestea sunt luate. Spun NOU STATUT pentru că am încrederea că acest document nu va fi acceptat, votat şi validat de către comunicatea universitară şi de către Senatul Universităţii decât într-o formă demnă de luat în considerare. O formă a Statutului care să reflecte principiile şi valorile noastre ca şi comunitate academică, bazată pe principii democratice de guvernare şi reprezentare, şi nu pe promovarea unui sistem de reprezentare centralizat,  în care puterea de decizie să fie acordată unui singur grup sau unei singure persoane. Istoria recentă a reprezentării studenţeşti, dar şi a conducerii universitare, ne-a demonstrat deja că abuzurile de putere nu ţin de gradul de cultură şi inteligenţă al celui care este investit cu ea… De ce să investim atunci, cu prerogative exagerate, un singur individ sau o singură structură pentru a deţine puterea de decizie?

Vă asumaţi, aprobând sau votând Statutul Studentului răspunderea pentru modul în care viaţa studenţească din această universitate va arăta pentru următorii ani.

Nicio formă a Statutului Studentului din UBB redactată până în prezent nu este demnă de a fi luată în considerare de Senatul Universităţii şi de membrii comunităţii academice din UBB. Nicio strategie relevantă de redactare a acestui document de maximă importanţă pentru studenţi nu a fost aplicată până în prezent. Nu a existat niciodată un proces transparent de consultare a opiniei publice inainte de redactarea unui document ce trebuie să ne reprezinte pe toţi. Nu a existat niciodată o variantă mai absurdă decât forma ce va fi propusă a fi votată în Senatul Universităţii la următoarea şedinţă.

Propun comunităţii academice din UBB să urmărească şi să dezbată traseul acestui document în drumul său spre adoptare. Propun comunităţii academice din UBB respingerea vocală a ultimei variante publice redactate arbitrar şi solicitarea unei etape de consultări şi dialog real în redactarea acestui document.

Ce ne vom  facem, peste ani, cu toţi cei care nu au simţul măsurii, dar noi îi investim cu toată puterea?

 

Comments are closed.