Biblioteca Cărţilor Fantastice – o călătorie dincolo de cuvinte

Posted on June 24, 2012 by

share on facebook   

Acum, când încerc să rememorez scurtele momentele petrecute în orăşelul Abrantes (Portugalia), printre cărţile care de data aceasta nu mi se înfăţişau doar sub forma milioanelor de cuvinte înşirate în sute de pagini alb-negru, ci care îmi solicitau imaginaţia pentru a le desluşi semnificaţia grafică mai mult decât sensul cuvintelor, realizez că orice călătorie care începe cu bucuria unui copil, nu poate continua decât într-un mod fantastic.

Despre această expoziţie peste care am dat întâmplător anul trecut, când mă aflam în Portugalia cu ocazia unui schimb de tineri organizat prin programul Tineret în Acţiune, nu am să vă povestesc foarte multe lucruri, pentru că, în fond, aş vrea să-i descoperiţi singuri partea cea mai frumoasă.

 

Biblioteca Cărţilor Fantastice nu are nimic în comun cu ideea pe care noi o avem despre o bibliotecă – nu veţi găsi aici cărţi înşirate perfect pe rafturi, aşa cum nici acele culori şterse din bibliotecile personale nu-şi mai fac apariţia aici. Din contră, totul este plin de viaţă şi culoare, ducându-te cu gândul la poveştile minunate din copilărie. Expoziţia, care cuprinde cincizeci de cărţi, îi aparţine lui Carmen Domech, scriitoare şi artist plastic, născută în Compostela, Spania, şi pasionată de literatura pentru copii şi teatrul de animaţie.

În Biblioteca Cărţilor Fantastice, fiecare carte este protagonista propriei poveşti. Fiecare exemplar are o istorie de povestit, însă transmite povestea într-un mod cu totul diferit  – de exemplu, cartea se transformă la propriu în barcă pentru a culege poveştilemării…  Fiecare carte este însoţită de un text care narează ceea ce i s-a întâmplat.

Las imaginile să vorbească de aici înainte, iar dacă v-am trezit o fărâmă de curiozitate, vă invit să porniţi într-o călătorie fantastică pe site-ul http://www.librosfantasticos.com/ . Atenţie la personajele antagoniste!

Comments are closed.