Clujenii pot afla cum e să fii meșteșukar

Posted on May 15, 2012 by

share on facebook   

Atelierul Itinerant Romano ButiQ este un spatiu interactiv in care vizitatorii pot cunoaste de aproape mestesugurile traditionale ale romilor. Vino sa-i vezi si sa lucrezi impreuna cu ei in Piata Unirii, de pe 18 pe 24 mai și la Lupoaică (Bd. Eroilor), de pe 25 mai pe 10 iunie. Intrarea este libera.

In perioada in care Zilele Clujului si TIFF pun stapanire pe oras, clujenii sunt invitati la o plimbare prin lumea mestesugurilor traditionale ale romilor.

Va asteptam la Atelierul Itinerant Romano ButiQ cu o multime de povesti despre istoria si specificul neamurilor de mestesugari. Veniti sa vedeti si sa atingeti alambicurile si ibricele de cupru ale caldararilor, lingurile si platourile faurite din lemn de rudari, hamurile si potcoavele pentru cai, dar si obiecte revalorizate, cum ar fi scrumiere de buzunar din alama, cosuri de picnic din rachita, obiecte de decor din fier forjat sau genti de piele pentru laptop.

Cand ati vazut ultima data un atelier de argintar, rudar, impletitor sau fierar? Acum va intalniti cu ele chiar in centrul Clujului. Aveti ocazia sa va asezati langa mestesugari, sa stati de vorba cu ei si sa modelati cu propriile maini un inel de argint, sa ciopliti o lingura de lemn sau sa impletiti un cos cu nuiele.

Va imbiem si cu ateliere de percutie – cine nu s-a jucat vreodata cu oale, tigai si ceaune in loc de tobe? – sau cu fotografie la minut – nu sunteti curiosi cum va sta in straie traditionale romani?

Obiectele faurite de mestesugarii romi poarta in ele vibratia lucrului de mana ce le confera unicitatea imposibil de regasit in obiectele de serie. Asadar, sunteti invitati cu totii sa vedeti cum se poate aduce in prezent o poveste frumoasa, de odinioara, cu mestesugari romi. Muzica si veselia nu vor lipsi!

Atelierul Itinerant Romano ButiQ face parte din Proiectul Romano Cher – Casa Romilor, implementat la nivel national in cinci regiuni, printre care si regiunea de dezvoltare Nord-Vest. Scopul ultim al proiectului este fondarea unor cooperative menite sa confere un potential sporit practicarii si perpetuarii mestesugurilor. La Atelierul Itinerant Romano ButiQ vor fi prezenti mestesugari din zona Clujului: Cojocna, Poieni, Ceanu Mare, Mociu, Caseiu si Viisoara. Pentru a sprijini concret cooperativele mestesugarilor, puteti achizitiona produse manufacturate de catre membrii fondatori ai acestora.

Mai multe detalii puteti afla la adresele mestesukar.ro si facebook.com/mestesukar.

Comments are closed.