Prezentarea pe larg a festivalului Japan Play Transylvania, în cadrul conferinței din 26 aprilie

Posted on April 28, 2012 by

share on facebook   

În cadrul conferinței din 26 aprilie, Mircea Mureșan, președintele festivalului, a vorbit despre ideea de a organiza un astfel de eveniment în România, despre motivele pentru care a fost ales orașul Cluj-Napoca, precum și despre principalele activități care se vor desfășura în cele două locații-gazdă, Casa de Cultură a Studenților și Centrul de Cultură Urbană Turnul Croitorilor. De asemenea, Mircea Mureșan a dezvăluit o parte din planurile pentru ediția de anul viitor a festivalului, care va avea loc în Capitala României și va dura o săptămână. Evenimentul-maraton de la București va fi construit pe un concept inedit – promovarea valorilor stricte ale societății japoneze și ale celor mai puțin riguroase ale civilizației occidentale.

Livia Viziteu, responsabilă de concursurile de cosplay (costume) şi saiki (talente speciale), a prezentat detalii despre organizarea competiţiilor, precum și despre premiile pregătite. Cosplay-ul de la JPT va fi primul concurs de acest gen organizat în Transilvania. Premiul I va consta dintr-o cameră Sony Cyber-Shot DCS-TX10, ceaiuri de la Demmers şi tricoul Japan Play, având o valoare totală de peste 1.200 RON. Premiul II va fi un cupon de 300 RON la Mangashop, figurine, ceai de la Demmers şi tricoul Japan Play, cu o valoare estimată 500 RON, iar premiul III va fi format din două cupoane de consumație, a câte 100 RON, la restaurantul japonez Nobori, ceaiuri Demmers şi tricoul Japan Play, cu o valoarea de cca 300 RON.

La Saiki, un concurs de talente specific japonez, premiile sunt, de asemenea, incitante. Valoarea premiului I este de 800 RON, el constând dintr-un cupon de 300 RON la Mangashop, figurine, set de ceainic şi ceaiuri de la Demmers, precum şi tricoul Japan Play. Premiul II, în valoare totală de 600 RON, cuprinde un cupon de 200 RON la ComicsMania, un set de ceai Mancha şi ceaiuri de la Demmers, precum şi un tricou Japan Play. Premiul III constă din șase cupoane a câte 50 RON la restaurantul Nobori, ceai de la Demmers şi un tricou Japan Play, valoarea totală fiind de cca 350 RON.

În cadrul conferinței de presă, a luat cuvântul și Raluca Tripa, care a vorbit despre activitățile organizate la Turnul Croitorilor – expoziţii şi demonstraţii specifice culturii tradiţionale japoneze.

La conferința de presă au luat parte, alături de jurnaliști și bloggeri, și reprezentanți ai principalilor sponsori: MDM Group, Suzuki, JTI, Faber-Castell și Lecom Birotică.

 

 

Despre Japan Play Transylvania:

Casa de Cultură a Studenţilor va promova în principal cultura pop. Intrarea în această locaţie se va face pe bază de bilet, care poate fi achiziționat de pe MyTicket.ro și din rețeaua Diverta. Casa de Cultură va găzdui activități precum:

–           ateliere de creație (desen digital, bandă desenată, desen în creion, origami modular și action origami, pop-up carduri, clame persoanlizate, montaje audio-video de animații, light-graffitti, cosplay, figurine-accesorii). Fiecare dintre aceste workshop-uri va fi susținut de un profesionist. Accesul la ateliere este liber, însă numărul participanţilor va fi limitat (până la 30 de locuri), înscrierile efectuându-se în fiecare dintre zilele festivalului, la InfoPoint-ul amplasat în holul Casei de Cultură a Studenților.

–           concursuri destinate, în special, cunoscătorilor culturii japoneze: concursul de cosplay (cu secţiunea free cosplay, în afara competiţiei); concursul Saiki (pentru cei cu talentele deosebite) şi concursul de AMV (montaj audio-video de anime-uri).

–           gaming-ul (jocul pe computer, pe consolă și de masă) se va desfășura într-o zonă special amenajată. Vor fi prezentate cele mai populare jocuri pentru console (PS Vita, Xbox 360, Playstation 2 și 3, Nintendo etc.), jocuri de masă, jocuri tradiţionale, jocuri pe computer şi multe altele.

–           promovarea comunităților din România care activează în domeniul culturii japoneze.

–           promovarea tinerilor talentați pe Aleea Artiștilor. În acest spațiu, organizatorii le oferă tinerilor posibilitatea de a se face cunoscuți și a-și pune în vânzare lucrările realizate pe teme japoneze.

–           conferințe și sesiuni de autografe, susținute și oferite de cei mai de vază invitați ai festivalului, precum și de reprezentanți ai comunităților.

–           concerte susținute de Ultimu’ Nivel, Lights Out!, Trupa OM și Jewelia.


Centrul de Cultură Urbană „Turnul Croitorilor”
va găzdui, pe parcursul celor două zile ale festivalului, expoziţii şi demonstraţii din cultura tradiţională japoneză. Accesul vizitatorilor va fi liber, iar oferta organizatorilor este extrem de generoasă:

–           demonstraţii culinare de sushi, sashimi şi numeroase alte preparate specifice Țării Soarelui Răsare;

–           demonstraţii vestimentare și de arte marţiale;

–           expoziţie istorică;

–           expoziţie de caligrafie;

–           expoziţie de obiecte japoneze;

–           expoziții artistice;

–           expoziție de Ikebana;

–           activităţi interactive, precum atelierul de haiku;

–           expoziție de fotografie, realizată de fotograful Victor Cristescu. Autorul, fondatorul Live Aeons Photography, va expune o serie de 20 de fotografii ilustrând reprezentaţiile live ale toboşarilor trupei nipone Yamato, care au concertat în Polonia, în 16 martie 2012. Instrumentele de percuţie japoneze, costumele tradiţionale, jocul de scenă al membrilor trupei, emoția transmisă de toboșari… toate acestea reprezintă o marcă de cultură a tradiţiei japoneze, surprinse cu atenție de Victor.

–           delectarea celor mici. Turnul Croitorilor va avea amenajată o zonă specială pentru copii, unde aceștia, împreună cu părinții sau bunicii lor, vor avea ocazia să învețe să creeze animăluțe din hârtie, să caligrafieze anumite cuvinte japoneze și să urmărească mini-spectacole de teatru de păpuşi.

Unul dintre cei mai de seamă invitați ai festivalului Japan Play Transylvania este domnul Katsutaro Kawai, președintele Cercului Prietenii Japoniei din Cluj-Napoca, un loc în care, potrivit spuselor sale, se strâng laolaltă japonezii stabiliți în oraș și prietenii acestora români care doresc să afle cât mai multe secrete despre istoria și cultura Țării Soarelui Răsare. Japonezul clujean a venit prima dată în România în 1991, în vizită, ca pianist, alături de trupa Continental Singers. După trei ani s-a întors… definitiv, stabilindu-se în orașul de la poalele Feleacului. „Mi-a ramas în suflet și acum sentimentul pe care l-am simțit în ’91, când am văzut ospitalitatea pe care românii au avut-o atunci când am vizitat țara pentru prima dată. Am găsit România un tarâm al bunătății, deși dădea dovadă și de lipsuri. Oricum, sunt lucruri în România pe care Japonia nu le are”, declara Katsutaro Kawai în ziarul Monitorul de Cluj.

Festivalul îi va avea invitați speciali pe alți doi japonezi cu suflet de artist. Este vorba de domnul Takagi Yasuyuki și de doamna Bando Eiko. Takagi Yasuyuki va face o demonstrație de dans tradițional și va susține un recital de muzică tradițională japoneză la shamisen (instrument cu coarde). Bando Eiko vine tocmai din Ungaria pentru a-și delecta publicul cu minunatele sale creații de ikebana.

Japan Play Transylvania are onoarea de a aduce la Cluj-Napoca o expoziţie inedită de lucrări semnate de reputatul grafician nipon Akinori Oishi. Ilustrațiile vor fi expuse în cele două zile ale festivalului, în holul Casei de Cultură a Studenţilor. Lucrările lui Akinori Oishi, create cel mai frecvent în pix sau carioca, se concentrează pe animaţiile interactive, fiind formate adesea dintr-o multitudine de caractere grafice mici și repetitive, care au impact puternic asupra tuturor categoriilor de public. Artistul s-a născut în Japonia în 1972, a studiat Artele Plastice la Universitatea de Arte din Kyoto, precum şi multi-media la International Academy of Media Arts and Sciences (IAMAS), în Ogaki, Japonia. În 2001, a câştigat premiul MILIA (International Multi-Media Fair, Franța). Ulterior, a lucrat în studioul francez de creaţie în design TeamcHmAn, până în 2003. Pe lângă activitatea de artist grafic, Akinori Oishi este profesor la Universitatea de Arte Tama din Tokyo, precum şi profesor-asociat la Universitatea de Arte şi Design Laussane din Elveţia. Deşi artistul nu va putea fi prezent personal la Cluj-Napoca, organizatorii au demarat demersurile pentru a-l aduce pe Akinori Oishi în România la ediţia din 2013 a festivalului Japan Play Transylvania.

O prezență remarcabilă la Japan Play Transylvania va fi George Moise, autorul unei cărți de succes, apărută la Editura Curtea Veche. „Iertați-mă că nu sunt japonez” nu este un jurnal de călătorie, ci povestea unui călător care își găsește, în cele din urmă, țărmul. Este povestea unei Japonii văzute prin ochii unui om care încearcă să se adapteze și să-și creeze un spațiu pe care să-l poată numi „acasă”, scrie Curtea Veche pe pagina sa de internet. George Moise are un CV impresionant – s-a născut în 1974, în București, și este îndrăgostit de actorie și de proza scurtă. A cochetat cu radioul, ca publicist-comentator la Radio România Tineret și ca scenarist la Redacția Teatru și Divertisment. A absolvit Școala Superioară de Jurnalism, apoi secția scenaristică a Facultății de Film din cadrul UNATC. A câștigat Premiul Criticii și Premiul Publicului la Festivalul Studențesc CINEMAIUBIT și a lucrat trei ani în publicitate. În 2008 s-a mutat în Japonia, unde a lucrat ca muncitor într-o fabrică de legume, profesor de limba engleză, șofer, traducător, bucătar, fotograf. Despre experiența sa în Japonia, mai ales din primul an petrecut acolo (2008-2009), George declara anul trecut presei: Cartea este „o descriere destul de personală, cu stângăciile, percepțiile uneori greșite, reacțiile naive la <<șocul cultural>>. Nu sunt capitole, ci scrisori, un soi de dialog imaginar cu mama și prietenii reali, dar îngrozitor de absenți”.

Asociația Kesenai a anunțat, de asemenea, participarea, la Japan Play Transylvania, a celor doi realizatori ai celebrelor proiecte Unguru’ bulan (audio) și Luzării de pe Electrolizei (video): Ciprian Cătunescu, omul care face toate vocile din proiectele sus-amintite, și Szile, solistul și chitaristul trupei Ultimu’ Nivel, care se ocupă de coloana sonoră pentru Unguru’ bulan și Luzării de pe Electrolizei.

De la Japan Play Transylvania nu vor lipsi spectacole de karaoke pe muzică japoneză, stand-up comedy pe teme din societatea japoneză și demonstrații de arte marțiale. Puțini știu că faimosul cuvânt „karaoke” provine din limba japoneză („kara” – gol și „oke” – orchestră)…

Despre organizatori și prietenii festivalului:

Organizatorul principal al festivalului Japan Play Transylvania este Asociaţia Culturală Kesenai (www.kesenai.com), avându-i parteneri pe Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) şi Organizaţia Studenţilor de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (OSUT), una dintre cele mai solide organizaţii studenţești din România. În cadrul festivalului, UTCN și OSUT asigură o parte din resursele umane (voluntari și tehnicieni), promovarea evenimentului și suportul tehnic.

Un alt partener important în organizarea evenimentului este Primăria municipiului Cluj-Napoca, care a pus la dispoziția organizatorilor, în mod gratuit, sediul Centrului de Cultură Urbană Turnul Croitorilor.

Asociaţia Culturală Kesenai este o organizație non-guvernamentală, cu sediul în orașul Cluj-Napoca. Scopul principal al Kesenai constă în promovarea relațiilor culturale dintre România, respectiv Uniunea Europeană și Japonia.

Chiar dacă a fost înregistrată oficial în aprilie 2011, Kesenai a participat la o serie de evenimente reprezentative și înainte de această dată. Voluntarii înscriși în ONG au participat la evenimente recunoscute atât la nivel național, cât și internațional. Ideile și practicile însușite de-a lungul experienței acumulate de Kesenai vor fi puse în valoare în cadrul Japan Play Transylvania.

În 2008, în cadrul festivalului Tradițiilor Japoneze, care a avut loc la Iulius Mall din Cluj-Napoca, Kesenai a organizat o expoziție de desene și fotografii pe teme japoneze, cu ajutorul reprezentanților comunităților de anime (animații) și manga (benzi desenate) din România, precum și ai Liceului de Arte Plastice „Romulus Ladea” din Cluj-Napoca.

În calendarul activităților la care Kesenai a participat, ca parte a echipei organizatorice, se regăsește și A-Camp, o tabără bianuală cu tematică de manga și anime. În fiecare dintre cele șase ediții, din 2008 până în 2011, A-Camp a reușit să aducă participanți din toată țara, peste 130 la număr, la fiecare ediție.

Cutremurul și valurile seismice care au lovit Japonia la 11 martie 2011 au determinat echipa Kesenai să își unească forțele cu organizația Globalgiving, pentru a organiza o strângere de fonduri. O sumă de peste 7.500 de dolari, acumulată în decursul unei singure săptămâni, a fost oferită unor fundații, precum International Medical Corps, Save the Children, Japan Platform, Peace Winds.

Expoziția de fotografie „Clujul, mai aproape de Japonia” este încă o activitate importantă întreprinsă de Kesenai. Expoziția a fost un demers organizat în cadrul unei campanii de solidarizare a publicului din România cu impactul pe care seismul din martie 2011 l-a avut asupra Japoniei. Fotografiile prezentate au fost realizate atât de profesioniști, printre care corespondentul New York Times și Reuters – Christopher Johnson, cât și de oameni obișnuiți, martori ai tragediei.

Kesenai a fost partener la cea mai mare convenție de anime și manga din România, Nijikon, în 2010 și 2011. Standul ONG-ului a oferit produse originale personalizate, precum păpuși din hârtie, afișe, insigne, cărți poștale, abțibilduri, dar și surprize culinare dulci specific japoneze. În cadrul Nijikon 2010, voluntarii Kesenai au împărțit cărți poștale și abțibilduri personalizate Crunchyroll Inc., creând astfel un parteneriat cu cea mai importantă companie legală de distribuţie online de seriale asiatice şi animație japoneză.

Preşedintele Kesenai, Mircea Mureşan, este directorul festivalului Japan Play Transylvania. În vârstă de 21 de ani, a reuşit să îşi adune în portofoliu numeroase realizări din diverse domenii, precum IT, publicitate, leadership şi management de proiecte. Este student în anul al treilea la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, la Facultatea de Istorie şi Filozofie. Cultura japoneză reprezintă o mare pasiune pentru Mircea încă din adolescență, motiv pentru care a înfiinţat ONG-ul de profil, Kesenai. Cel mai ambiţios proiect de până acum este organizarea festivalului Japan Play Transylvania, asupra căruia a început să lucreze din primăvara anului trecut. A reuşit să adune o echipă de oameni tineri, talentaţi şi responsabili, alături de care a lucrat cot la cot pentru a organiza prima ediţie a Japan Play Transylvania. Nici unul dintre organizatorii evenimentului nu urmăreşte vreun profit financiar, toţi colaborând pe bază de voluntariat.

Ideea organizării unui festival de cultură japoneză în Transilvania le-a venit organizatorilor încă din primăvara trecută, ei folosind, drept model, evenimente similare care au deja loc în Europa și America de Nord și care se bucură de un real succes în rândurile publicului.

Japan Play Transylvania este, sub numeroase aspecte, un proiect de pionerat în România. Organizatorii consideră că evenimentul ar putea aduce numeroase beneficii publicului român, oraşului Cluj-Napoca şi României, în general, pentru că, devenind un festival de succes, recunoscut pe plan internaţional, prin susţinerea acordată de autorităţi, sponsori şi mass-media, festivalul ar putea plasa ţara noastră pe harta celor mai importante evenimente dedicate culturii nipone din întreaga Europă.

 

Mai multe detalii pe:

www.japan-play.com

http://www.facebook.com/japanplay

www.kesenai.com

 

Contact:

Mircea Mureșan, Directorul festivalului

E-mail: mircea@japan-play.com

Mob: +40 735 804 000

Adriana Solovei, Responsabil cu presa

E-mail: adriana@japan-play.com

Mob: +40 757 745 363

Anca Mandiuc, Consultant PR

E-mail: anca@japan-play.com

Mob: +40 741 167 212

Comments are closed.