Egiptenii au rămas fără patriarhul lor

Posted on March 18, 2012 by

share on facebook   

Chenouda IIIO știre ce va răscoli creștinătatea a fost difuzată sâmbăta ( 17 martie) seara de agenţia internaţională de știri Reuters : Patriarhul Bisericii Ortodoxe Copte a decedat la vârsta de 88 de ani. Această știre va străbate întreg pământul dând de veste tuturor creștinilor ca cel care a condus biserica egipteană timp de 41 de ani a murit. Da, Chenouda III a fost înscăunat ca al 117 –lea patriarh al Bisericii Copte în anul 1971, la vârsta de 47 de ani și când, în Egipt, presedinte era Sadat. Dacă facem o paralelă cu Biserica Ortodoxă Română, vedem că din 1971 aceasta a avut nu mai puţin de patru patriarhi: Iustinian Marina (1948-1977), Iustin Moisescu (1977-1986), Teoctist Arpadasu (1986-2007) și Daniel Ciobotea( 2007 – prezent). Iar în acelaşi timp, la Roma, s-au succedat trei suverani pontifi. Chenouda al III-lea face parte din vechea generaţie a celor ce au condus creştinătatea. El este simbolul nu numai al unei singure generaţii, ci a unei epoci întregi, epoca în care egiptenii s-au luptat pentru propria libertate. Mitul generaţiilor depășește relativismul istoric, deoarece acele generaţii și acestă generaţie a egiptenilor de azi au un obiectiv măreț, grandios, colosal – libertatea, libertatea în deplinatatea cuvântului. El, Chenodua al III-lea, este unul dintre aceia care au condus Biserica Coptă în timpul a trei regimuri politice diferite, pe parcursul cărora coptii egipteni au fost ținta unor atacuri nejustificate peste tot în lume. Anul trecut, spre exemplu, la Paris, biserica coptilor a suferit o serie de vandalizări din partea musulmanilor. De asemenea în timpul „primaverii arabe” sau a „revoluției Nilului” cum mai este numită revoluția din ianuarie-februarie 2011, Biserica a fost alături de cei care au ieşit în strada opunându-se regimului lui Mubarak. Pentru câteva luni de zile, în piata Tahir, lumea întreagă a văzut musulmani și crestini fraternizând, scoţând în stradă simboluri religioase ca fiind simboluri ale libertății.

„Egiptul pierde unul dintre oamenii săi cei mai rari într-un moment când el are cea mai mare nevoie de fii săi înțelepți, de experiența lor și de puritatea spiritului lor…” declară șeicul Ahmed el Tayib, mare iman al universității Al Azhar, centru spiritual al islamului sunnit.

Trupul său va rămâne pe catafalc pentru câteva zile la Alexandria astfel încât credincioşii să îi poată aduce un ultim omagiu.

Azi, să încercăm să ne imaginăm lumea de acum 41 de ani, primăvara lui 1971, libertate… prea puțină libertate, mult prea puțină! Să ne imaginăm lumea peste alți 40 de ani, primăvara lui 2052…

 

sursă foto:www.lepoint.fr

Comments are closed.