British Documentary

Posted on March 17, 2012 by

share on facebook   

 

Aşa se numeşte proiectul iniţiat de British Council în România, care doreşte să dezvăluie publicului român cele mai bune documentare britanice, premiate la Festivalul Grierson de film din UK.

În parteneriat cu Primăria şi Consiliul Local din Cluj-Napoca, a doua ediţie a proiecţiilor British Documentary, va avea loc în Cluj-Napoca, în perioada 22-26 martie 2012, la cinema Mărăşti (str. Aurel Vlaicu nr. 3). Intrarea e liberă şi filmele sunt subtitrate în limba română.

Program:

22 martie, 18:00 Enemies of the People ((Regia: Rob Lemkin, 94 min)
Khmerii Rosii sunt cei responsabili pentru uciderea a aproape două milioane de oameni în a doua jumătate a anilor 1970, în Cambodgia. Cu toate acestea, „Câmpurile Masacrului” rămân neexplicate. Până acum. Enter Thet Sambath, un discret dar abil jurnalist de investigație, petrece un deceniu câștigând încrederea unora dintre cei care au comis masacrele. Sambath obține mărturii șocante și fără precedent, inclusiv de la „Numărul 2” al fostului regim, mărturii ce ne aduc mai aproape de înțelegerea tragediei recente a acestei țări.
22 martie, 20:00 David Hockney – A Bigger Picture (Regia: Bruno Wollheim, 54 min)
Filmat de o singură persoană pentru mai bine de trei ani, această mărturie fără precedent a unui mare artist la lucru surprinde întoarcerea lui David Hockney din California ca să picteze peisajul Yorkshire-ului de est al copilăriei sale. Urmărește eforturile lui Hockney de a se îndepărta de fotografie și de a găsi înnoirea, lucrând pentru prima dată în aer liber, în toate anotimpurile și în toate condițiile de vreme. Este atât o poveste plină de inspirație, o examinare a procesului creativ, cât și un portret revelator a ceea ce motivează un artist faimos în întreaga lume, pe măsură ce timpul său se scurge.
23 martie, 18:00 Wonders of the Solar System: Empire of the sun (Regia: Gideon Bradshaw, 59 min)
În acest episod fermecător, profesorul Brian Cox vizitează unele dintre cele mai uimitoare locuri de pe Pământ, pentru a descrie conexiunile noastre strânse cu cea mai mare sursa de putere, Soarele. În India el este martor al unei eclipse totale de Soare, în Norvegia privește Luminile Nordice, iar cerul nopții strălucește cu energia Soarelui. Dincolo de Pământ, Brian ia contact cu naveta Voyager a NASA și întrezărește soarta îndepărtată a Soarelui ca gigantica stea roșie.
23 martie, 20:00 Welcome to Lagos (Regia: Gavin Searle si Frankie Fathers, 60 min)
„Welcome to Lagos” este o serie de documentare de observație, filmată în cartierele de la periferia Lagos-ului, mega-orașul cu cea mai mare creștere din lume. Astăzi, când mai mult de 50% din populația lumii trăiește la oraș, această serie explorează cum arată viața pentru oamenii care trăiesc la nivelul cel mai de jos al muntelui urban. Filmul revelează o capacitate extraordinară de a depăși obstacolele, cu tenacitate și umor, în mijlocul unor condiții dintre cele mai extreme pe care ni le putem imagina.
24 martie, 18:00 The Trials of J. Robert Oppenheimer (Regia: david Grubin, 89 min)
Filmul spune povestea extraordinara a creșterii și decăderii lui Robert Oppenheimer. Povestit de Zoe Wanamaker, al cărei propriu tată a experimentat anti-comunismul virulent al McCarthyism-ului la prima mână, filmul țese expertiza biografia lui Oppenheimer cu evenimentele dramatice ale procesului său și ale tragicelor sale urmări. Emoțional și constrângător, este un film care, într-o epocă în care non-proliferarea este cu fermitate din nou pe agendă, ne spune multe despre pericolele de a amesteca știința și guvernarea.
24 martie, 20:00 Requiem for Detroit (Regia: Julien Temple, 75 min)
După ce al patrulea oraș ca dimensiune al Americii – Detroit – a fost construit de mașină pentru mașină, cu primele autostrăzi, suburbii și centre comerciale, acesta a reprezentat întruchiparea visului american. Acum este un oraș distopic: verdeața crește printre clădirile de birouri ruinate și fabricile de mașini, criminalitatea și incendierea sunt la apogeu. Dar exista speranță. Străzile sunt transformate în artă. Agricultura se întoarce înspre oraș. Acesta este oare viitorul orașelor post-industriale?
25 martie, 18:00 Exit Through the Gift Shop (Regia: Banksy, 86 min)
Aparent o cronica centrată asupra uneia dintre cele mai enigmatice figuri ale artei contemporane – artistul graffiti, activistul politic, regizorul și pictorul Banksy, cunoscut pentru arta sa stradală satirică și subversivă – filmul se întoarce asupra sa, aducându-l în prim plan pe regizorul amator Thierry Guetta. O abordare radicală, surprinzătoare, în care personajul și povestitorul îți schimbă locurile, o poveste reală incendiară a micii criminalități, camaraderiei și incompetenței.
25 martie, 20:00 Soundtrack for a Revolution (Regia: Bill Guttentag, Dan Sturman; 82 min)
O poveste emoționantă despre puterea muzicii de a schimba mentalități bine înrădăcinate și de a redefini lumea. O istorie a recentei luptei pentru drepturile civile ale populației de culoare din Statele Unite ale Americii, dintr-o perspectivă diferită.
26 martie, 18:00 Only when I dance (Regia: Beadie Finzi, 78 min)
Sfidând ideea că baletul este o formă de artă scufundată în istoria oamenilor de elită înstăriţi, acest documentar surprinde visele a doi copii negri din Favela, Brazilia, care, în ciuda prejudecăţilor şi îndoielii, sunt determinaţi a-şi încerca şansele să îşi urmeze visele lor de a utiliza dansul ca pe o evadare rar găsit în viaţa lor grea de zi cu zi.
26 martie, 20:00 Moving to Mars (Regia: Mat Whitecross, 83 min)
„Moving to Mars” descrie călătoria epică a două familii din Burma, dintr-o imensă tabără de refugiați de la granița dintre Burma și Thailanda spre noile lor cămine din Regatul Unit al Marii Britanii. Uneori amuzantă, alteori emoționantă, călătoria lor este o privire pătrunzătoare, fascinantă și unică, asupra efectelor migrației, dar și asupra uneia dintre cele mai importante crize politice curente – Burma.

 

sursă foto:http://www.technobuzz.net/

Comments are closed.