Știați că de 8 martie…

Posted on March 9, 2012 by

share on facebook   

Ziua de 8 martie este cunoscută în general pentru faptul că în această zi sărbătorim pe cea mai frumoasă ființă din viața noastră, și anume mama. În lume, această zi a fost sărbătorită prima dată în anul 1911, tot atunci fiind declarată Ziua Internațională a Femeii.

Puțini știu, însă, că această zi, în multe alte țări sau domenii este o zi de sărbătoare din total alte motive. Spre exemplu, tot astăzi lumea fizicii sărbătorește „A treia lege a mișcării planetelor”, descoperită în 1618 de Johannes Kepler. Tot azi, la Paris în 1848 în locuința lui Nicolae Bălcescu, revoluționarii români decid declanșarea revoluției in țară, redactând mai apoi și programul revoluționar.
Azi, cel mai probabil marinarii sărbătoresc bătălia de la Hampton Roads, unde a avut loc bătălia între două nave de luptă îmbrăcate în fier –Monitor (aparținând Uniunii) și Merrimack (aparținând Confederației). Această primă bătălie navală din cadrul Războiului Civil American a dus la revoluționarea tehnicilor navale de luptă.
Acum 95 de ani a început revoluția de la Petrograd, care a dus în 15 martie la abdicarea țarului Nicolae al II-lea. Și dacă tot vorbim de revoluții, 8 martie este ziua Revoluției în Republica Arabă Siriană.
Iar în 2000 Papa Ioan Paul al II-lea a fixat această zi pentru „mea culpa publica” (zi de pocăință).

Comments are closed.