Destino – scurtmetrajul care a unit două genii

Posted on March 9, 2012 by

share on facebook   

Destino este un scurtmetraj de animaţie început prin anul 1956 prin colaborarea pictorului spaniol Salvador Dali cu Walt Disney. Acest proiect excepţional folosește o tehnică de animaţie inspirată din lucrările lui Freud despre subconştient şi felul în care imaginile cu dublu sens îl influenţează.

Ideea lui Dali de a “expune într-un fel magic problematica vieţii în labirintul timpului” se combină cu cea Disney: “o poveste simplă despre o fată aflată în căutarea iubirii adevărate” şi rezultă o animaţie care spune povestea tragică de dragoste a lui Chronos şi a dragostei lui faţă de o muritoare.

Acestă poveste, prezentată poetic pe imaginile suprarealiste a lui Dali şi pe coloana sonoră a mexicanului Armando Dominguez, redă mitul omului superior care se îndrăgosteşte de o muritoare, acelaşi mit este preluat şi de Eminescu în creaţiile lui (Luceafărul, Scrisoarea I, Odă în metrul antic…).

Animaţia a fost descoperită în 1999 de nepotul lui Walt Disney, Roy E. Disney, în timp ce lucra la Fantasia 2000, după ce a fost uitată vreme de aproape 50 de ani. În 2003 a fost nominalizată la Oscar pentru cel mai bun scurtmetraj de animaţie, şi a câştigat multe premii la festivalele de film.

Puteți vizualiza animaţia mai jos.

Comments are closed.