Outdoor education: exerciţii în exterior pentru incursiuni în interior
Posted on February 16, 2012 by Go Free

Acest articol a apărut în Revista Go Free no. 1
Mă înfăţişez aici pentru o recomandare: Outdoor education. Ai auzit de ea? Nici eu nu auzisem până în momentul în care m-am hotărât să devin un trainer non-conformist. Se face şi în ţara noastră în ciuda numelui occidentalizat, în Târgul Mureş, prin intermediul Outward Bound Romania.
Outdoor education este utilizarea experienţei în aer liber, este o metodă de asumare a unui plan de învăţământ, unde procesul de învăţare are loc afară, în natură, dincolo de uşi. Outdoor development, pe larg, cuprinde educaţie de mediu, tehnici de conservare, educaţie prin aventură, tabără, terapie prin sălbăticie şi alte aspecte ale recreerii în aer liber. Te învaţă să îţi foloseşti toate simţurile, are loc în general, dar nu exclusiv, prin expunerea către natură.
Educaţia de acest tip încurajează explorarea şi asumarea unor riscuri controlate. Training-ul outdoor este categoric un produs de succes în România, iar trainerii de la Outward Bound sunt pionerii acestui domeniu. Nu doar te joci, ci iţi soliciţi la maximum toate simţurile, cauţi tehnici deosebite de rezolvare a sarcinilor care la început par imposibile (desfaci noduri din aţă cu o singură mână mobilă), discuţi cu atenţie fiecare element al exerciţiului şi faci introspecţie, îi analizezi pe alţii şi pe tine raportat la alţii (pe principiul trainingul outdoor este o incursiune indoor).
Sunt exerciţii care aplică foarte bine principiile trainingurilor formale, numai că o face subtil şi nu îţi solicită doar mintea. Sunt combinate elemente de training axat pe dezvoltare personală, leadership sau comunicare cu exerciţiile practice din aer liber. Până acum s-a demonstrat că cea mai eficientă metodă de învăţare este practica. La finalul exerciţiului, în condiţii de maximă capacitate de analiză personală, grupul este pus să discute pe teme de interes general, serioase sau nu, în funcţie de nevoia echipei: dacă cenzura ar trebui reintrodusă sau dacă suntem pregătiţi să devenim cetăţeni europeni, dacă e mai bine să fii băiat decât fată, dacă Moş Crăciun ar trebui să fie femeie sau dacă părinţii ar trebui să meargă la şcoală.
Toate astea, adunate într-un training care solicită fiecare părticică a trupului şi a minţii tale, te învaţă la final că viaţa merită trăită într-un singur fel: cu sufletul la vedere!
Autor: Florentina Cărbunaru