”Flowers for Algernon” – recenzie film

Posted on February 13, 2012 by

share on facebook   

 

Filmul ”Flowers for Algernon” este unul dintre cele mai frumoase filme psihologice, care merită vizionat, nu doar pentru povestea care se conturează treptat, ci mai ales pentru mesajul care stă ascuns sub aceasta.

Acest film prezintă viața unui tânăr pe nume Charlie, în vârstă de 37 de ani, care suferă de retard mental. Când stau să mă gândesc mai bine realizez că verbul suferă  nu e bine așezat în descrierea acestuia. Părerea mea este că, Charlie nu suferea cu adevărat pentru faptul că era retardat, ci dimpotrivă, în simplitatea lui, era fericit să lucreze la brutărie și să urmeze cursurile de scris și citit, organizate de un colegiu pentru adulți cu retard. Ințial mi-a trezit un sentiment de milă, când am văzut că este luat în glumă și ironizat de colegii lui, treptat l-am îndrăgit pe Charlie, deoarece deși nu întelegea nimic, scria și se exprima cu greutate, el nu se supăra pe nimeni și trăia liniștit.

Ceea ce a schimbat viața acestuia a fost un experiment care îi mărește IQ-ul în doar câteva luni. Charlie absoarbe cunoștințele ca un burete și întrece în inteligență pe toți cei cunoscuți, devenind un geniu. Cu toate acestea Charlie nu este fericit. Se îndrăgostește de profesoara lui de la colegiul adulților cu retard mental, însă ca toate evoluțiile rapide, sfârșitul e pe măsură. Experimentul inițial a fost realizat pe un șoricel alb, Algernon, care devine cel mai bun prieten a lui Charlie. Când acesta moare, Charlie începe să realizeze că acest experiment are și o parte ascunsă. Acestă parte o descoperă cu precădere în momentul în care este luat la o conferință în care doctorul Strauss (cel care realizează experimentul) îi numește pe cei cu retard mental, greșeli ale naturii.

Mi s-a părut atât de crud. Sfârșitul mi s-a părut la fel, căci Charlie devine iar un tânar cu retard mental. Crud, dar realist, cred eu. Niciodată nu putem să sărim de la o extremă la alta, cum niciodată oamenii cu nevoi speciale nu vor putea fi normali. Dar asta nu înseamnă că sunt o greșeală a naturii, ci niște oameni cu adevărat minunați, prin modul lor unic de a fi.

Am avut atât de mult de învățat din acest film și cred că de fiecare dată când îl urmărești descoperi o latură ascunsă a lui. Pentru a vă convinge de acest lucru, vă invit să vizionați acest minunat film ”Flowers for Algernon”, pentru că merită să descoperiți povestea lui.

 

Comments are closed.