Vreau o minune (în UBB)!

Posted on February 2, 2012 by

share on facebook   

Au fost trei zile inendite. Trei zile în care studenţii Universităţii “Babeş- Bolyai” şi-au putut alege cel mai înalt reprezentant – studentul senator – prin vot liber, direct şi secret. Pentru prima dată, acest senator este ales de toţi studenţii, nu numai de un grup restrâns, şi tot pentru prima dată fiecare student a avut dreptul să participe ca şi candidat. Este un început timid pentru o reprezentare studenţească mult mai serioasă, însă un început esenţial, fără de care nu se vor putea face următorii paşi.

Au fost trei zile frumoase, dar friguroase, ceea ce din nefericire i-a împiedicat pe unii să meargă la vot. Personal am fost observator din partea unui ONG şi am văzut cum s-au desfăşurat alegerile la Facultatea de Filosofie şi Istorie. Aici s-a votat la Institutul de Istorie – strada Napoca –  unde studenţii s-au prezentat în toate cele trei zile, unii somaţi de propria conştiinţă, alţii de dorinţa schimbării, şi alţii doar datorită faptului că erau în trecere. Cel mai important lucru îl constituie faptul că toţi aceştia – un total de 156 de alegători în trei zile – au conştiintizat că, în afară multiplelor responsabilităţi, pot avea şi drepturi, iar unul dintre aceste drepturi este să se facă auziţi de către profesori. Auziţi nu numai în cadrul cursurilor şi seminariilor. Nu! Auziţi şi în ceea ce priveşte libertatea de exprimare, administraţie, necesităţi/facilităţi, învăţare/predare/evaluare şi altele aflate la baza relaţiei profesor-student.

Au fost trei zile… da, au fost, au trecut, iar cel mai important este ceea ce urmează. Mă întrebaţi ce poate să urmeze ? O schimbare! O schimbare radicală care să înceapă cu înlocuirea actualilor senatori – ei au demonstrat deja ce pot sau mai bine zis ce nu pot – şi să continue cu îmbunătăţirea reprezentării studenţimii nu numai în interiorul universităţii, cât şi în comunitatea locală. Ceea ce azi este o rigidă ierarhie (studenţi – reprezentant – cancelar –  student senator – profesor, etc) mâine să devină un adevărat dialog între toţi cei ce participă la activităţile desfăşurate în interiorul a ceea ce se numeşte Universitate. Această schimbare ar fi un adevărat miracol pentru studenţimea clujeană, o minune pe care eu o doresc. Asta ar însemna că cei ce promit şi nu-şi respectă promisiunile pot fi şi sancţionaţi. Toţi candidaţii de azi sau de ieri îşi iau un angajament faţă de colegii lor. Un angajament este o onoare, iar cei ce se vor dovedi a fi nedemni de această onoare trebuie să părăsească locul pe care l-au profanat .  Da, vreau o minune ! O minune pentru toţi colegii mei şi pentru UBB. O minune pe care tinerele genaraţii o merită şi de care au nevoie, acum, azi, nu mâine, nici anul viitor!

 

Autor: Emilian Dranca

Comments are closed.