”Fericirea, pentru o portocală, nu înseamnă să fie o caisă” – recenzie carte

Posted on January 30, 2012 by

share on facebook   

Catherine Preljocaj a reușit în aproape 250 pagini, cu o prefață scrisă de Jean-Louis Servan-Schreiber, carte tradusă în limba română de Marius Chitoșca și publicată de editura Curtea Veche Publishing, 2010, să transmită povestea a două lumi diferite, în care ea a fost prinsă ani la rând, trupește sau sufletește: cea franceză și cea albaneză.
Povestea se derulează începând cu un moment-cheie, în care ea descoperă faptul că are cancer. Primele pagini sunt urmate de tânguieli, amintiri din viața franceză, cât și din cea albaneză, decizii ce oricât s-ar vrea să fie schimbate…își urmează cursul firesc. Sentimente nobile contopite cu tristețe și speranță, singurătate, oameni care odată ce o percep nesănătoasă, nu îi mai înțeleg abilitățile.

Este o carte care te lasă să citești, printre rânduri, autorul său, cu ajutorul unei concise autobiografii. Care te face ca până la urmă să înfrunți trecutul și să înțelegi că este foarte important să îți recunoști originile: ”timpul petrecut în căutarea identității noastre sau a locului din care venim nu este niciodată pierdut. Viața este o înșiruire de porți: înainte de a le deschide pe cele ale viitorului, să ne asigurăm că le-am închis pe cele ale trecutului.”

Nu aș vrea să amintim finalul poveștii, căci am strica surpriza. Dar dacă v-au ajuns în mână și alte cărți de-ale sale, nu avem nicio îndoială că ați citit pe nerăsuflate finalul cărții descrise mai sus.

Catherine Preljocaj are și un blog, nu ezitați să-i urmăriți intervențiile virtuale la adresa: http://catherine-preljocaj.com/.

Iar în loc de concluzii…ne rămân rândurile scriitoarei și dorințele sale: ”să scot la iveală resursele mele nebănuite și să mă ridic cu exigență la înălțimea întrebărilor mele”.

Sursă foto: http://www.emag.ro/psihologie-practica-si-motivationala/fericirea-pentru-o-portocala-nu-inseamna-sa-fie-o-caisa-catherine-preljocaj–pCVE973-669-660-2

Comments are closed.