Sipetean Cristian: mesaj către studenţii din UBB

Posted on January 29, 2012 by

share on facebook   

[Acest articol este o opinie personală şi nu reprezită punctul de vedere al redacţiei Go Free. Dacă generează nelămuriri sau nemulţumiri vă rugăm să i le adresaţi autorului şi să nu aduceţi injurii la adresa redacţiei. Mulţumim!]

Candidat pentru senator din partea doctoranzilor.

Anunţul de lansare a candidaturii mele la Senatul Universităţii vine după îndelungi frământări şi dezamăgiri dezvoltate în aproape 9 ani de când activez în mediul universitar. De asemenea pleacă de la nemulţumirile care se regăsesc şi azi în fiecare student care mi-a împărtăşit nemulţumirea lui de-a lungul acestor ani. Subliniez dintru început că îmi exprim aprecierea pentru lucrurile care funcţionează: salut portarul îngăduitor de la UBB şi cinstesc secretara care nu a pregetat niciun efort cand i-am solicitat sprijinul, înţelegând care este misiunea ei.

Însă atunci când cele rele tind să devină mai multe, te gândeşti, într-un pur spirit civic şi comunitar, cum poţi să le îndrepţi. Drept urmare am obosit să fiu trimis dintr-o parte în alta, să mi se arate uşa sau să trebuiască să devin foarte insistent pentru a-mi obţine dreptul meu  îndelung menţionat în toate regulamentele. M-am săturat  să învăţ zilnic arta de a fugi şi de a asista continuu la spectaculoasele exagerări şi paradoxuri din mediul academic, când democraţia e doar pentru căţei.

Nu am avut astfel de ambiţii până acum pentru că am susţinut tot timpul pe alţii  care mi se păreau oneşti şi harnici şi care promiteau să îndrepte lucrurile, eroare magistrală dacă îmi arunc privirea spre evoluţiile anterioare. Am greşit, astăzi vreau să îndrept eu lucrurile!

Sunt dezamăgit de această sete a continuităţii mandatelor, ascunsă sub discursurile fariseisto-fanariote, care umbreşte orice principiu al unei universităţi sau chiar conceptul de spaţiu academic. Nu sunt clare greşelile şi nepriceperea de până acum? Sau să ne facem că am uitat când am fost atât de dezamăgiţi? Sunt sigur că a venit vremea pentru schimbări, fie ele oricât de mărunte; a venit vremea să încetăm cu vorbitul pe la colţuri. Dacă alţii dintre voi cunoaşteţi altă măsură mai rapidă, aştept propuneri. Eu vin astăzi cu o propunere mai măruntă, dar mai semnificativă. Să ne alegem reprezentanţii cu spirit de răspundere, adică acea răspundere care să ne oprească pe viitor să fim nemulţumiţi de activitatea lor pentru simplul motiv că noi i-am ales.

Mă întreb de multe ori de ce trebuie să acceptăm laşitatea şi mediocritatea în viaţa noastră şi nu îmbrăţişăm verticalitatea, adică să spunem lucrurilor pe nume, ce este rău este rău, ce este bine este bine. Nu poate fi bine când reprezentantul tău nu îţi îngrijeşte interesele, când votează creşterea taxelor pentru că aşa spun cifrele sau când prietenii lui sunt mai aproapiaţi decât meritele tale. Atunci uită că tu eşti cel care l-a ajutat să fie acolo. De aceea vă solicit să votaţi în spirit analitic şi cu inteligenţă. Cât despre mine, după multe lecţii învăţate şi experienţe adunate, am ajuns la concluzia că ştiu:

 • Să nu mă premiez singur şi să nu îmi asum merite ce nu sunt ale mele.
 • Să pornesc de la o idee, să-i dau contur, să gandesc în termeni de impact şi risc, să generez un proiect pe care să îl duc până la capăt.
 • Să lucrez în echipă.

 Îmi impun:

 • Să promovez un dialog echitabil între studenţi şi toţi actorii mediului academic cu care aceştia interacţionează, bazat pe respect şi corectitudine.
 • Să menţin un contact neintermediat cu întreaga comunitate studenţească.
 • Să găsesc soluţii practice pentru a întâmpina nevoile lor.
 • Să mă informez continuu şi nepărtinitor asupra tuturor schimbărilor legislative sau de regulament care au loc şi care prevăd măsuri ce afectează studenţii în mod direct.
 • Să generez răspunsuri constructive la fiecare apel care se lansează comunităţii studenţeşti, consultând în prealabil studenţii. Exprimarea acestui răspuns să fie însoţit de fiecare dată de măsurile disciplinare ale bunului simţ şi ale corectitudinii şi să  fie elaborat în termeni de impact asupra comunităţii studenteşti.

Susţin şi promovez urmatoarele obiective:

 1. Reprezentarea drepturilor şi intereselor studenţilor care îmi sunt colegi şi pe care îi reprezint mai presus de alte interese.
 2. Transparenţa şi echitatea în toate procesele de selecţie (Burse, Tabere, Locuri în Cămin, etc.)
 3. Comunicarea, dialogul şi implicarea studenţilor în structurile care iau decizii şi care îi privesc în mod direct.
 4. Dezvoltarea de proiecte studenţeşti de lungă durată în termenii eficienţei şi echităţii.
 5. Consolidarea, operaţionalizarea şi asigurarea funcţionalităţii structurilor care au menirea de a servi interesele studenţilor.
 6. Implicarea activă în promovarea rezultatelor activităţilor comunităţii studenţeşti.

Una din învăţăturile de zilele acestea se referă la faptul că principiul de “reprezentare” presupune, într-un raport de dependenţă clară, oameni reprezentanţi şi oameni reprezentaţi. Şi merg mereu împreună, niciunul fără de cealalt. De fiecare dată când se crede contrariul, principiul nu mai funcţioneză şi, drept urmare, nici efectul lui. Cu puterile-mi limitate, mă gândesc că aceasta este diagnoza situaţiei actuale. Reprezentanţii noştrii au uitat de noi, iar noi preferăm să ne uităm în altă parte decât la ei, obosiţi de spectacol. A venit momentul unei redirecţionări, să îi provocăm să se uite din nou la noi, dar de această dată şi dincolo de ziua de 3 februarie!

Vă mulţumesc!

Comments (1)

 

 1. alexono says:

  va rog sa-i corectati numele… sipetean, nu simpetean