Tinerilor politicieni

Posted on January 26, 2012 by

share on facebook   

‘’Partidele politice’’, Pierre Brechon, Eikon, Cluj Napoca, 2004.

În paginile Go Free am mai scris despre mituri, în special despre mitul democratiei. În acea recenzie nu am amintit despre un ‘’mic’’ detaliu al democratiei, care poate la rândul sau sa constituie subiectul unui mit: partidele politice. Nu există democraţie fără partide politice, la fel cum nu pot exista partidele politice fără democraţie, însa aceste două enunţuri sunt egale cu: nu poate exista povestea fără povestitor şi nici povestitorul în absenţa poveştii. În fine, prea multă filosofie.

Pierre Brechon este bine intenţionat, aşadar, tineri politicieni şi nu numai: atenţie! Cartea politologului francez este un mic manual pentru cei ce se ocupă cu politica atât practic cât şi teoretic. De ce spun asta? Deoarece în fiecare domeniu, mai mult sau mai puţin abstract este nevoie de un ghid, idiferent de vârstă şi indiferent de unde se începe ‘’iniţierea’’. Acest ghid face o incursiune în lumea politică din punct de vedere al fondării, organizării şi funcţionării unui partid politic. Nici una dintre cele trei etape nu este uşoară de realizat. Odată depăşite aceste etape, se impune atingerea principalului obiectiv al unei asemenea organizaţii: cucerirea puterii politice. Astfel intră în funcţiune o multitudine de macanisme văzute şi nevăzute, care derutează şi oferă certitudini în acelaşi timp, folosesc concepte precum ‘’adevăr’’, ‘’bine’’, ‘’rău’’, precum ar folosi doar nişte culori diferite. În nota traducătorului Marta Tarnea vede în delimitarea stânga – dreapta sursa unor concepţii şi idei politice, filosofice, sociale diferite, chiar opuse. Însă, traducatorul, precum şi autorul uită să menţioneze că cele două,trei, patru baricade manipulează concepte şi simboluri prezente în imaginarul şi mentalul colectiv precum manipulează pictorul propriul penson pe pânza tocmai întinsă. În acest context autorul jonglează cu simboluri, teme şi etichete pe care le putem găsi la orice partid indiferent de culoarea sa politică. ‘’Comuniştii sunt orientali, laici, socialişti ; socialiştii sunt occidentali, laici, socialişti; creştin-progresişti sunt orientali, clericali, socialişti; radicalii sunt occidentali, laici, liberali; Mişcarea republicană populară (dmocrat-creştină) este occidentală, clericală, socialistă ; dreapta este occidentală, clericală, liberală.’’ Cine mai întelege ceva din acest ghiveci ? propabil un proaspăt doritor de parvenire pentru care fiecare om are preţul său, iar în democraţie pentru politician preţul unei fiinţe umane este egal cu cel al unui buletin de vot.

De asemenea recomand cartea lui Perre Brechon tuturor doritorilor de afirmare, de dobândire a unui statut social mai înalt, tuturor celor care caută să-şi facă reclamă într-un fel sau altul, deoarece, vorba lui Dimitrie Gusti în democraţie puterea se cucereşte şi printr-o reclamă/publicitate cât mai eficientă.

Nu în ultimul rând, recomand cartea tuturor celor care se află în postura alegătorului, indiferent ce ar alege, înainte de toate aleg ceva pentru propria lor persoană, pentru propriul lor viitor. Votul, indiferent pentru ce s-ar vota trebuie să fie o valoare reprezentativă libertăţii gândirii umane. Cu cât omul se lasă mai uşor păcălit sau mai ieftin cumparat cu atât va avea mai puţină libertate, atât materială, cât şi spirituală.

Comments (1)

 

  1. emiy says:

    nimic mai gresit … patede + reclama nu e democratie e marketing