Suntem generaţia “Y”

Posted on January 21, 2012 by

share on facebook   

În ultimele săptămâni în librăriile din Franţa au apărut mai multe titluri despre ceea ce francezii numesc generaţia ‘’Y’’. Ce înseamnă această generaţie și mai ales ce înseamnă acest ‘’Y’’ ? iată în câteva rânduri pentru tineri despre tineri.

Francezii consideră că cei ce s-au născut între anii 1985-1995, deci cei care acum au între 15-30 de ani sunt cei care formează noua generaţie numită generaţia ‘’Y’’. De unde vine acest nume în y ? simplu, de la clasica întrebare ‘’why ?’’ care pare a fi zilnic prezentă pe buzele tinerei generaţii, generaţia ‘’Y’’. Deci, cu alte cuvinte, noi, tinerii de azi și de mâine – de reţinut cei care au între 15 și 30 de ani încă – sunt cei ce formează ‘’Generaţia de ce ?’’ Cei care ne-au numit astfel consideră că ceea ce ne caracterizează pe noi cel și cel mai mult nu este neapărat această întrebare, ci curiozitatea înnăscută, specifică fiinţei umane, însă alimentată azi de gama largă a resurselor informaţionale : televizor, telefon mobil, calculator mobil, internet, km de pagini de ziar printate și difuzate zilnic în marele metropole, toate pe fundalul celor mai mari biblioteci din lume și a celor mai eficiente reţele de schimburi universitare și ştiinţifice pe care ”bătrânii” le-au văzut vreodată. În realitate au dreptate. Fie în tren, în tramvai, în parc, la școală, acasă, în pat sau pe toaletă, marea majoritate a adolescenţilor au la dispoziţie mijloacele necesare de a se informa și de a comunica cu prietenii. Însă, din ce în ce mai important tânărul ‘’Y’’ din Japonia, Spania, Australia sau Canada, poate accesa informaţii puse la dispoziţia marelui public de cei de la Bucureşti, Paris, New York, Teheran, Ankara, sau alte puncte de conexiune a rețelei informatice de azi.

Îmi amintesc că în liceu am întrebat un profesor dacă dumnealui crede în magie. Răspunsul dascălului :”Vezi-ți de treaba ta !” Însă eu în încăpățânarea mea am continuat : ”Dar ce este magia, vrăjitoria, științele oculte, ce sunt ?” Nu mai este necesar să redau ce mi-a spus cel ce nu face parte din generația ”Y”, deoarece la sfârşitul orelor de școală am fost nevoit să merg acasă și să mă informez din alte surse. Doar mi s-a spus să-mi văd de treaba mea, nu ?

Generaţia ‘’Y’’ are dreptul și datoria de a întreba, de a se informa, de şti și de a vedea înainte de a ajunge acolo unde responsabilităţile personale vor avea o incontestabilă influență asupra unui colectiv, asupra unei comunități, a unei generaţii. Atunci, în acea vreme și în acel loc, cei ce se numesc azi ‘’generația why ?’’, să nu spună ‘’Vezi-ți de treaba ta !’’ cu atât mai mult cu cât în ziua de azi acestei generaţii, tânăra generaţie, generaţia noastră, nouă, tinerilor, ne este confiscat dreptul de a întreba sus și tare ”De ce ?”, dreptul de a spune sus și tare ”Da” sau ”Nu”

Noi suntem ‘’Generaţia Y’’ ! De ce ? deoarece noi vrem să știm de ce…

 

Comments (1)

 

  1. emiy says:

    Venim dupa generatia in care oamenii se multiumeau cu “asa se face” … au fost si intrecut multi care s-au intrebat dar in generatia asta s-a despicat firu’ … desi as vrea asta nu pot sa spun ca toti din aceasta generatie se intreaba “de ce ?”, foarte multi inca se multumesc cu acel asa se face, si asta poate nu din cauza ca nu vor ci a multor “de ce?”-uri ce nu- si-au gasit raspunsurile … acestea exista dar s-au pierdut in generatiile care nu si-au pus intrebarea, insa acum mai mult ca oricand dispunem de o varietate de mijloace prin care putem sa recuperam aceste raspunsuri … Traim nu doar in timp prin intrebari … “Cogito, ergo sum”