Burse: Studiul moştenirii totalitarismului în Europa de Sud-Est

Posted on January 10, 2012 by

share on facebook   

In multe tari est-europene care pana la sfarsitul anilor ’80 au fost guvernate de sisteme comuniste, trecutul recent nu a fost inca indeajuns prelucrat, analizat si discutat public. Acest lucru este valabil si pentru regimurile anterioare autoritare nationaliste si soviniste. Din aceasta cauza, in multe din aceste tari, perioade de pana la 60 de ani sunt ori lasate neacoperite din punct de vedere istoric, ori descrise prin interpretari subiective incomplete, false sau tendentioase.

In urmatorii patru ani vor fi finantate proiecte in Romania (2012/13), Bulgaria (2013), Serbia (2013/14) si Croatia (2014/15), care se ocupa de prelucrarea, analizarea si prezentarea dictaturilor din aceste tari.

Pe an pot fi acordate cate doua burse de cercetare. Fiecare bursa este dotata cu 12.000 EUR. Acordarea burselor va fi decisa de catre jurii alcatuite din personalitati competente, la care participa si specialisti din tarile participante.

Ce poate fi finatat?

Carti, documentare sau reportaje radio (de minim 60 de minute sau a caror serie depaseşte 60 de minute) pot fi finantate pausal. Bursa va urma sa acopere costurile zilnice, precum si cele legate de cercetare, analiza, calatorie si de materiale de lucru.

Termene limita pentru inscrieri:

pentru Romania – 31 ianuarie 2012

pentru Bulgaria – 30 noiembrie 2012

pentru Serbia – 30 noiembrie 2013

pentru Croatia – 30 noiembrie 2014

 

Va rugam sa trimiteti dosarele la adresa:

Literaturhaus Berlin

Fasanenstraße 23

10719 Berlin

Germania

literaturhaus@literaturhaus-berlin.de

Inscrierea va urma sa contina o bio-bibliografie, o scurta descriere a proiectului si maxim 20 de pagini de material. Este recomandat ca materialul propus sa fi primit acordul unei edituri, post de radio sau TV sau a unei firme de productie. Toate materialele pot fi trimise prin posta sau in format electronic.

Proiectele vor fi selectate pentru finantare de catre jurii independente. Deciziile juriilor vor fi facute publice in luna martie a fiecarui an. Nu se admit contestatii.

 

Pentru alte detalii sau informatii, persoana de contact (Romania):

Corina Bernic
corina.bernic@moe-kulturmanager.de

sursa: comunicatedepresa.ro

Comments are closed.