Pluralismul juridic ca instrument de gestionare a consecinţelor politice ale diversităţii

Posted on December 29, 2011 by

share on facebook   

Lucrarea de fata reprezinta un demers teoretic de constientizare a necesitatii recunoasterii si incurajarii pluralismului juridic in societatile multiculturale, avand la baza analiza unor documente si institutii reprezentative pentru societatea neo-zeelandeza (Tratatul de la Waitangi (1840), raportul de reforma a legii realizat de New Zealand Law Commission, institutia tikanga, The Native Land Court Act, Native Exemption Ordinance (1844), The Resident Magistrates Courts Ordinance (1846) si Resident Magistrates Act (1867) care folosea consilieri juridici maori, si sectiunea 71 din Constitution Act 1852, Tohunga Suppression Act din 1907). Aceste documente sunt reprezentative in evolutia procesului de suprimare si asimilare a traditiilor maori de catre colonistii europeni.

Caracterul inedit al cartii “Pluralismul juridic ca instrument de gestionare a consecintelor politice ale diversitatii. Cazul maori din Noua Zeelanda/Aotearoa” (Autor: Andra Camelia Cordos) este dovedit chiar de ipoteza de cercetare pe care se bazeaza lucrarea de fata: ”pluralismul juridic stimuleaza egalitate pentru minoritatile nationale”.

Respectarea si incurajarea pluralismului juridic existent in fiecare grup sau societate va duce la asigurarea echitatii pentru minoritatile nationale (fie ele popoare indigene sau natiuni fara stat – stateless nations). Una dintre provocarile acestei lucrari consta in a  demonstra faptul ca egalitate nu inseamna identitate, ci mai degraba se tine cont de diferente si diversitate pentru asigurarea echitatii, al tratamentului egal pentru minoritatile nationale.

Lucrarea este structurata in trei parti reprezentative. Prima parte a lucrarii surprinde notiuni teoretice din literatura revizuita care face referire la minoritatile nationale, popoarele indigene si drepturile acestora, in contextul international, de a lupta pentru o anumita forma de autoguvernare in cadrul statului, fara a fi nevoie sa pledam in favoarea secesionismului. Ulterior, in cea de-a doua parte a lucrarii “Pluralismul Juridic” este prezentata teoria lui John Griffiths asupra pluralismului juridic, teorie pe care este fundamentata intreaga lucrare. Volumul isi inchide paginile cu o privire generala asupra pluralismului juridic si acomodarea diferentelor culturale si asupra cazului maori din Noua Zeelanda.

Intelegand prin pluralism juridic existenta, intr-un camp social, a mai mult de o ordine juridica nu ne ramane decat sa recunoastem aceasta realitate sociala si sa gasim solutii care sa reflecte (nu sa elimine) valorile societatii (nu doar a majoritatii) pentru a asigura egalitatea in societate, tocmai prin mentinerea si incurajarea pluralismului juridic a carui existenta am recunoscut-o deja. Un prim pas spre acceptarea (nu doar tolerarea) valorilor maori in societatea Noii Zeelande ar putea fi reprezentat de acoperirea revendicarilor principale ale populatiei maorilor, dintre care amintim validarea adoptiei dupa traditia maori, recunoasterea casatoriei, succesiunii pamantului in conformitate cu legea maori, efectul darurilor si donatiilor. Conform traditiilor populatiei Maori – populatia indigena din Noua Zeelanda. In cazul in care una din regulile comunitatii era incalcata, acestia organizau intalniri in cadrul carora participau membrii comunitatii, care isi exprimau opinia cu privire la subiectul discutat.

Accentul era pus nu pe pedepsirea infractorului, ci pe repararea prejudiciului cauzat victimei, familiei acesteia, familiei infractorului si grupului, pe reinstaurarea ordinii sociale, iar hotararea se adopta prin consens.

Traversand orice granite impuse de stereotipuri sau alte blocaje ale gandirii, experienta juridica a populatiei indigene maori poate fi preluata si exploatata de statele moderne ale lumii contemporane.

 

Originalitatea lucrarii consta in actualitatea si necesitatea cercetarii pluralismul juridic ca instrument de gestionare a consecintelor politice ale diversitatii. Editura Lumen va invita sa cititi prezenta carte.

Aplicarea principiilor justitiei restaurative maori la nivel national pentru minori si tineri ar putea reprezenta o solutie viabila si in cazul Romaniei – problema justitiei pentru minori fiind una deschisa in Romania.

Sursa: www.edituralumen.ro  

Comments are closed.