Examen de conştiinţă (sau…cu inima deschisă)

Posted on December 28, 2011 by

share on facebook   

Elie Wiesel (86 de ani), după o dificilă operaţie de inimă, ne aduce încă o frumoasă lucrare, A cœur Ouvert, apărută la Flamarion în aceste ultime zile ale lui 2011.

În paginile Go Free am mai amintit de presa franceză, iată, acum se întâmplă din nou, deoarece este imposibil să nu reflectăm câteva clipe asupra unor articole din jurnalele franceze. Astfel, luni, 26 decembrie, Le Monde reamintea cititorilor săi de ultimul drum pe care fiecare fiinţă umană îl parcurge şi în timpul căruia se întreabă ‘’oare nu suntem niciodată pregătiţi? Îmi este frică de moarte? De ce mi-ar fi tocmai acum? Oare aceasta este ultima experienta?’’ Aceste întrebări le-a întâlnit Elie Wiesel (laureat al premiului Nobel pentru pace în 1986), aflându-se pe patul de operaţie. Mai exact, în urma unor probleme cardiace severe în acest an, intervenţia chirurgicală a devenit un imperativ.
’Toti cei care au trecut prin coridorul morţii sau au traversat această teribilă experienţă a unei operaţii pe inimă deschisă cunosc importanţă unui examen de conştiinţa în faţa necunoscutului,’’ scrie redactorul lui Le Monde. În realitate în acest ‘’necunoscut’’ stă cheia lecturii scrierilor lui Elie Wiesel şi a existenţei sale. Însănătoşit şi revigorat, fostul cetăţean al Sighetului se întoarce acasă (acasă nu în Maramureşul nostru, Maramureşul copilăriei sale, ci acasă în New York, acolo unde locuieşte de foarte mulţi ani). Elie se aşează la masa de scris şi aşterne pe hratie rândurile ultimei sale publicaţii – Cœur ouvert. Inimă deschisă este o replică dată nihiliştilor, un mesaj trimis tinerilor pierduţi pe drumul căutării unui ţel, o atitudine în faţa morţii şi nu în ultimul rând un act de recunoştinţă credinţei sale. “Devant moi le cimetière, derrière moi le jardin de mon enfance. L`avenir se rétrécit, le passé s’éteint. Et tout se déroule dans un vide noir.”
Iudaismul valorifică, admiră, respectă, sanctifică şi venerează “Ubakharta bakhaim” (Tu vei iubi viaţa!), iar noi, cititori ai lui Elie Wiesel (scăpat din lagărul de la Buchenwald şi scăpat ca prin miracol dintr-un accident de maşină) sau cititori ai diferitelor gazete îl putem lua drept un exemplu, un reper important în momentele de maximă încercare.
Emilian Dranca

Comments are closed.