Fundaţia Calea Victoriei – o filă de istorie

Posted on December 19, 2011 by

share on facebook   

Cei care sunt din Bucuresti probabil deja ştiu de ea, cei care merg des în Bucureşti ar trebui să ştie de ea.
În ianuarie 2008, Neagu Giuvara împreună cu un grup de tineri începea un proiect extrem de ambiţios care a avut o serie de reuşite frumoase. Despre ce proiect vorbim ? Despre Fundaţia Calea Victoriei. De ce am spus extrem de ambiţios? Deoarece orice drum, orice cale ce va duce spre victorie este dificilă şi anevoiasă, cere multă răbdare, mult tact şi perseverenţă. Calea spre victorie presupune efort şi cultivare a tuturor resurselor posibile, calităţilor şi a virtuţilor, iar Neagu Djuvara aşa cum îi este caracteristic, nu s-a dat bătut. Să vorbeşti despre istoria românilor, literatura română şi integrare europeană este una (intrat în vizualul societăţii române). Însă să vorbeşti despre antropologie, arta ca limbaj comun, muzica –contemporană, simfonică, de operă – filosofia ca instrument de interpretare a cotidianului, ecologie şi peisagistică, implicarea tinerilor în viaţa cetăţii, despre toate astea în… în România este o adevarată aventură. Fundaţia organizează şedinţe, conferinţe, colocvii şi tot felul de serate pe aceste teme. Grupul de lectori din jurul lui Neagu Djuvara sunt deja specialişti în domeniile în care profesează. Dacă consideraţi doctoratul în domeniile sus amintite drept o treaptă semnificativă, atunci, putem spune ca toţi cei ce ţin prelegerile au trecut deja această treaptă şi se îndreaptă spre consacrare în ‘’republica literelor’’ sau (de ce nu ?) în republica astrelor, a planetelor, a filosofilor, a scriitorilor şi a artiştilor.

Fundaţia Calea Victoriei pune la dispoziţie doritorilor şi o serie de ateliere, spre exemplu din 14 ianuarie ‘’Filocalia. Cum o citim şi ce înţelegem’’, 18 ianuarie 2012 încep ‘’Enigmele lui Platon’’, iar din 16 februarie ‘’Rolul viselor în descoperirea Sinelui.’’ Printre cei care au călcat pragul de la ‘’Calea Victoriei’’ a fost şi Andrei Pleşu, susţinând mai multe conferinţe, printre care una despre Socrate.
Nu în ultimul rând, aici şi-au găsit locul proiecte atât pentru copii, cât şi pentru adolescenţii care încă nu au pătruns în mediul universitar. Rostul lor? Un mod de educaţie alternativă, ceea ce şcoala românească ignoră sau marginealizează: atât tradiţiile noastre, cât şi ale altora, arta dezvoltării pasiunilor, calităţilor şi a aptitudinilor fie ele naturale sau dobândite în cadrul unui colectiv. Însă, pe astea le vom cerceta în articolele viitoare.
Cum trăim într-o societate în care orice are preţul său? Fundaţia Calea Victoriei oferă o serie de burse. Interesaţi, mai mult sau mai puţin, vizitatori sau locuitori ai Bucureştiului, puteţi vedea mai multe informaţii pe http://www.fundatiacaleavictoriei.ro
Emilian Dranca

Comments are closed.