Traseul memoriilor lui Casanova

Posted on December 11, 2011 by

share on facebook   

Răsfoind paginile cotidianului Le Figaro am zărit un articol ce reamintea de periplul lui Casanova, însă de această dată, după momentul morţii sale. Cei de la Le Figaro relatează în câteva rânduri drumul pe care l-a parcurs manuscrisul memoriilor sale, “Histoire de ma vie”. Astfel, cele 3700 de pagini au fost încredinţate de Giacomo Casanova unui nepot. Nepotul loial si credincios asemenea unchiului său, nu a ezitat să vândă memoriile lui Giacomo cu prima ocazie. Astfel, manuscrisul ajunge în spaţiul german la o înstărită familie – Brockhaus – de negustori din Leipzig. În 1944, asemena altor mari oraşe germane Leipzigul a fost bombardat, însă, minune, manuscrisul se afla într-o pivniţă adăpostit şi astfel a supravieţuit. Membrii familiei Brockhau se pun în mişcare în vederea mutării preţiosului document mai la vest.
În 2007, ambasadorul Franţei la Berlin îl contactează pe Bruno Racine, directorul Bibliotecii Naţionale Franceze, şi-i comunică că are manuscrisele lui Casanova. Autorităţile franceze organizează o întâlnire, la Zurich, între Bruno Racine însoţit de o echipă de specialişti paleografi şi contele Douglas, pretins descendent al familiei Brockhaus. Preţul memoriilor ? 7, 5 milioane de euro. O sumă colosală chiar şi pentru bugetul Bibliotecii Naţionale Franceze. Însă, altă minune, vânzătorul vrea să vândă doar Franţei şi anume BnF. Contele Douglas, se dovedeşte a fi răbdător, deoarece abia în anul 2009, un mecena – ce şi-a păstrat anonimatul – a oferit 7,2 milioane pentru manuscris. Afacerea se face, francezii fiind cuceriţi de cel ce scria ca a avut peste 129 de cuceriri feminine. ‘’Graţie magiei tehnologiei’’ toţi cititorii pot vedea, admira şi citi manuscrisele cu o caligrafie impecabilă, concluzionează redactorul de la Le Figaro. Ce trebuie de făcut? Scrieţi la rândul dumneavoastra http://galica.bnf.fr şi veţi fi la un pas mai aproape de Casanova.
Aşadar, fideli sau infideli, îndrăgostiţi sau aventurieri, bătrâni sau tineri, cavaleri sau domniţe, vă doresc lectură placută şi nopti albe!
Emilian Dranca

Comments (1)

 

  1. Csilla says:

    Din pacate nu functioneaza acel website si sunt redirectonata in alta parte. As fi curioasa totusi sa-i vad scrisurile lui Casanova:)