Metoda Photovice -“Educaţia Altfel”

Posted on November 26, 2011 by

share on facebook   

Asociatia IntegrEd Bacau, impreuna cu patenerul sau local, Asociatia Support for Youth Development, desfasoara la Cluj-Napoca proiectul national „Educatia Altfel”, ajuns la faza de implementare a metodei PhotoVOICE.
Pasionatii de fotografie sunt invitati sa participe in mod activ la realizarea unei expozitii pulice pe tema educatiei nonformale (detalii in continuare).
Ce este PHOTOVOICE?
PhotoVoice este o metodă de participare publică prin care fotografii însoţite de texte ilustrative (titluri, sloganuri, scurte relatari) susţin un proces de influenţare a deciziei publice. Photo Voice-ul este o metodă cu un impact major la nivelul comunităţii pentru că foloseşte deopotrivă imaginea şi povestea spusă de autorul ei. Cei care vor participa la această activitate vor dobândi şi abilitatea de a utiliza arta fotografică drept mijloc de comunicare cu întreaga comunitate. In cazul de fata, metoda va va permite să surprindeti dificultăţile, solutiile, bucuriile, temerile legate de educatie in general si educatie nonformala in special.
Care este scopul organizarii acestei expozitii?
Evenimentul de fata (expozitia de fotografie) face parte din calendarul proiectului „Educatia Altfel”, derulat la nivelul municipiului Cluj-Napoca de Asociatia Support for Youth Development.
Dupa ce tineri din 14 orase din tara s-au intalnit intr-o conferinta nationala (prima etapa) si au dezbatut problemele educatiei si necesitatea completarii educatiei formale cu metode si tehnici de educatie nonformala in vederea imbunatatirii sistemului educational din Romania, si au derulat si o serie de cafenele publice (etapa a doua), prin intermediul carora elevi, studenti si profesori au fost consultati cu privire la cinci subiecte importante pe tema educatiei, a venit si randul celei de-a treia etape – PhotoVoice.
Scopul acesteia este de a surprinde prin intermediul fotografiilor viziunea proprie a celor care le realizeaza (a participantilor) asupra educatiei nonformale si/sau a modului in care educatia nonformala si educatia formala (nu) colaboreaza.
Cine poate participa?
Pot participa la realizarea expozitiei de fotografie elevi, studenti, invatatori, profesori, voluntari, lucratori de tineret, sau orice alte categorii de persoane implicate nemijlocit in educatia din Romania.
De retinut este faptul ca, in final, vor fi selectate pentru expozitia de fotografie, doar materialele celor mai buni 10 participanti din 3 categorii: elevi si studenti, invatatori si profesori, voluntari si persoane din mediul ONG .
Cum se va desfasura efectiv atelierul PhotoVoice?
Atelierul se va desfasura in 3 etape:
Prima etapa: inscrierea in etapa de realizare a fotografiilor. Aceasta presupune inaintarea unui e-mail catre youth_development@ymail.com, prin intermediul caruia sa ne spuneti pe scurt motivatia de a lua parte la realizarea fotografiilor si participarea in cadrul expozitiei. Mailul trebuie trimis pana la data de 30 noiembrie. Dupa primirea confirmarii de inscriere veti putea realiza fotografii pana in data de 9 decembrie. Vor fi acceptate doar fotografiile ce vor fi trimise pe e-mail pana la data de 9 decembrie, ora 23.00. Fiecare participant poate trimite un numar maxim de 5 fotografii.
A doua etapa: selectia participantilor si a fotografiilor ce vor lua parte la expozitie. Dupa ce vor fi trimise pe e-mail, fotografiile vor fi preselectate de echipa de proiect, hotarandu-se astfel cei mai buni 10 participanti inscrisi. In data de 11 decembrie se va organiza intr-un loc informal o intalnire de selectie finala a fotografiilor, ce se va realiza prin participarea directa si comuna a realizatorilor acestora.
A treia etapa: desfasurarea expozitiei foto. Locatiile pentru expozitia foto inca nu au fost alese, fiind inca in proces de realizare. Acestea vor fi anuntate in cadrul intlanirii din 11 decembrie. Va putem spune ca expozitia va avea loc simultan in licee, facultati, cafenele si alte locuri publice. Data probabila a expozitiilor este 12-24 decembrie, cu posibilitatea prelungirii acestora pana in luna ianuarie 2012. Organizatorii se vor ocupa de printarea si expunerea materialelor fotografice selectate.
De ce sa participi:
– in primul rand iti vom asigura o experienta nonformala plina de suprize si invataminte
– in la doilea rand iti vom afisa materialele fotografice in cel putin 3 locatii publice si iti vom putea recunoaste prin diploma de particpare implicarea in proiect
– in al treilea rand, pentru cel mai bun participant vom asigura participarea la Conferinta Nationala „Educatia Altfel”, ce va avea loc in martie 2012 la Slanic Moldova, si la care vor participa timp de o saptamana peste 40 de tineri din toata tara, pasionati de educatie nonformala.
Asadar, ii asteptam pe cei pasionati de educatie nonformala si fotografie sa imbine in mod util si placut aceste doua pasiuni si sa ia parte activ in realizarea expozitiei foto. Asteptam inscrierea ta pe mail la youth_development@ymail.com pana cel tarziu 5 decembrie. De asemeni va stam la dispozitie pentru orice alte intrebari si nelamuriri.
 
 
Va dorim o zi senina!


Echipa „Educatia Alfel” Cluj-Napoca

Asociatia “Support for Youth Development”

10 Constanta Street, Ap. 2, 400158 Cluj-Napoca
Tel. +40-364-437312, Fax: +40-364-818979
Mobile: +40-728-860568 
Alternative e-mail: office@s4yd.ro

Comments are closed.