Interviu cu Bogdan Romanică – fost voluntar în Serviciul European de Voluntariat (SEV), în Olanda

Posted on March 9, 2011 by

share on facebook   

Go Free: Cum începe povestea ta de voluntar Provobis? Cum ai ajuns să fii voluntar al Centrului Naţional de Voluntariat Pro Vobis?

Bogdan R: Nu pot spune propriu-zis că sunt voluntar Pro Vobis. Am cunoscut organizaţia în urmă cu doi ani la un training despre Tineret în Acţiune, unde am cunoscut membri din Pro Vobis. Mi-au plăcut mult, pentru că sunt oameni deschişi şi profesionişti şi am ţinut legătura cu ei. Atunci când m-am decis să fiu voluntar în Serviciul European de Voluntariat m-am decis să apelez la ei, pentru că ştiam că ei coordonează acest program.

G.F: Ce te-a determinat să devii voluntar? Ai mai făcut voluntariat şi înainte de Pro Vobis?

B.R: Am făcut voluntariat din anul 1, când am început să prind microbul organizaţiilor studenţeşti. Am început în Consorţiul Organizaţiilor Studenţeşti din Cluj, unde am cunoscut mulţi oameni faini şi m-am dezvoltat bine, urmând ca mai apoi să înfiinţez împreună cu nişte buni prieteni Organizaţia Studenţilor pentru Turismul Românesc (OST) din cadrul facultăţii de Ştiinţe Economice (FSEGA). Întotdeauna voluntariatul mi-a oferit multe satisfacţii. Am ales să mă implic pentru că vreau să aduc o schimbare pozitivă în societate, consider că fiecare persoană dispune de resurse importante pe care dacă le-ar folosi prin voluntariat am trăi într-o comunitate mult mai fericită. Implicarea mea a pornit de la principiul “Dăruind vei dobândi” şi mi-am dăruit timpul, energia şi ideile, dobândind prieteni buni, experienţe deosebite, relaţii profesionale, un CV mai bun, posibilităţi de angajare şi surprinzător, fericire.

G.F: Vorbeste-mi despre experienţa pe care ai avut-o ca voluntar Pro Vobis.

B.R : Statutul meu de voluntar în cadrul Pro Vobis a fost cea de participant în cadrul Serviciului European de Voluntariat (SEV). Ce înseamnă acest lucru ? SEV este o acţiune a programului Tineret în Acţiune, susţinut de Comisia Europeană. SEV oferă posibilităţi de voluntariat pe perioade de 2-12 luni, persoanelor între 18-30 de ani în ţările Europei şi nu numai. Eu am fost voluntar în Olanda, pentru 7 luni, în cadrul unei Organizaţii internaţionale de tineret. Acolo, misiunea noastra era “Building bridges and breaking down walls”, pe scurt dezvoltarea relaţiilor din comunităţi, dezvoltarea personală a tinerilor, eliminarea prejudecăţilor, a neînţelegerilor. Am organizat schimburi de tineri şi un festival de tineret în Ungaria. Mi-a plăcut pentru că eram parte dintr-un mozaic cultural.

G.F: Consideri că viaţa ta s-a schimbat în urma acestei experienţe? Dacă da, în ce fel?

B.R: Această experienţă m-a schimbat foarte mult şi sunt bucuros că am făcut această alegere. Pot să spun că mi-am aflat direcţia în viaţă, ştiu ce îmi place şi ce vreau să fac. Mi-a deschis mult viziunea şi am devenit un cetăţean al lumii, nu doar al României. Dezvoltarea personală şi profesională au fost aspecte unde am progresat, mi-am conturat idei şi mi-am stabilit obiective mai ambiţioase. E o experienţă unică, care te face să te descoperi şi să fii cel mai aproape de tine însuţi, e o provocare ce merită trăită.

G.F : Ai recomanda şi altora să devină voluntari? De ce?

B.R: Da, neapărat. Voluntariatul nu îl văd ca o oportunitate de a te distra cu oameni noi, voluntariatul trebuie să vină din suflet. “Fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume” este arhicunoscuta expresie a lui Ghandi, dar e atât de aplicabilă. Dacă vrei să vezi o Românie mai optimistă, în primul rând noi trebuie să facem ceva, iar voluntariatul e lucrul cel mai mic, dar care poate aduce o schimbare mare. Voluntariatul îţi oferă multe oportunităţi profesionale, experienţa practică pe care toţi ne-o dorim, îţi creşte capitalul social, poţi să faci experimente cu ideile tale etc.

G.F : Consideri că voluntariatul ar putea fi un prim pas într-o viitoare carieră? Pe tine te-a ajutat în sensul acesta?

B.R: Absolut, prin voluntariat intri în contact cu multe persoane importante, directori de firme, profesori, lideri de opinie, iar dacă eşti serios şi faci o impresie bună, pot apărea şi oferte interesante. Prin Organizaţia pe care am fondat-o am ajuns în contact cu o agenţie de advertising care a vrut să mă angajeze. Dacă ai o experienţă internaţională de lungă durată, şansele cresc sau poate devii tu cel care începe o afacere, o Organizaţie. Astfel îţi construieşti tu cariera la care visezi.

G.F: Pe mai departe, îţi doreşti să fii voluntar al Centrului Naţional de Voluntariat Pro Vobis? 

B.R: Doresc să fac activităţi voluntare toată viaţa, pe lângă priorităţile actuale. Pro Vobis este un centru naţional de resurse pentru voluntarit, care poate coordona voluntarii spre activităţile cele mai potrivite, astfel am ajuns să colaborez cu Centrul de Voluntariat din Cluj-Napoca (CVCN) pentru care promovez şi prezint SEV în cadrul facultăţilor din Cluj. Păstrez o legătură bună şi cu Pro Vobis pentru oportunităţile care se ivesc.

G.F: Cu ce te ocupi acum? Ce fel de activităţi întreprinzi?

B.R: În acest moment mă ocup de îndeplinirea viselor personale. Sunt masterand la Asistenţă Socială şi Economie Socială, sunt voluntar la Prison Fellowship Romania, colaborez cu Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca, lucrez la un proiect personal pentru tineri. Cam acestea sunt activităţile pe care vreau să le realizez cât mai bine, dar pe lângă acestea sunt şi alte aspecte care îmi colorează timpul.

G.F: Dacă ar fi să dai un sfat studenţilor din anul I şi nu numai, legat de voluntariat, care ar fi acela?

B.R: Să devină voluntari cât mai repede. Să îşi identifice pasiunile şi domeniile de interes şi să îşi caute o Organizaţie bună în care să se implice. Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca i-ar putea ajuta în acest sens cu sfaturi şi recomandări. Dacă timpul le permite ar fi interesant să se implice în două Organizaţii; una de studenţi şi alta specializată pe ceva diferit, unde să lucreze cu persoane mai experimentate. Astfel dezvoltarea lor va fi complementară. Să fie mereu proactivi şi să creadă în puterile lor, pentru că orice e posibil.

G.F: Vei mai onora invitaţia noastră pe viitor, de a te lăsa intervievat de unul din redactorii revistei Go Free? 🙂

B.R: Cu siguranţă! Îmi face mereu placere să-mi impărtăşesc gândurile. Mult succes !

Ioana Parasca

Comments are closed.